Print Collector/Getty Images
Fem män står och pratar

Under årens lopp har många – i regel män – haft så intensiva och hetsiga diskussioner att endast ett vad kunnat avgöra striden. Medan Phileas Fogg stod inför utsikten att vinna en förmögenhet i Jules Vernes roman Jorden runt på 80 dagar, handlar verklighetens vad sällan om att bli rik.

Tillfredsställelsen av att kunna säga ”vad var det jag sa”, är mycket viktigare.

Oavsett om heder eller pengar står på spel, är deltagarna beredda att uthärda de otroligaste strapatser för att få rätt. Här dyker vi ner i vadslagarnas galnaste påfund.

1. Jordenruntresa iförd mask

Man med järnmask

Mannen bakom järnmasken på ett av de vykort som han sålde.

© Mary Evans/Unattributed Postcard/Ritzau Scanpix

År 1907 slog den engelske adelsmannen Lord Lonsdale vad med den amerikanske miljonären John Pierpont Morgan om att det var möjligt att resa jorden runt iförd hjälm och mask – utan att vid något tillfälle ta av den och avslöja sin identitet.

Mannen skulle dessutom rulla en barnvagn framför sig och var tvungen att livnära sig på att endast sälja fotografier av sig själv iförd hjälmen. Som om inte det var nog skulle personen även gifta sig under resans gång.

Den utblottade brittiske affärsmannen Harry Bensley anmälde sig frivilligt för uppgiften och kom enligt uppgift ända till Japan, innan första världskrigets utbrott fick honom att återvända till Storbritannien för att ta värvning i armén.

”Jag hade ont i ögonen, och olidliga smärtor i huvudet. Vid flera tillfällen svimmade jag vid vägkanten”, berättade Bensley senare. Det finns emellertid inga bevis för att han över huvud taget lämnade Brittiska öarna.

2. Kleopatras dyra middag

Kleopatra håller middag

Kleopatras vad fascinerade eftervärlden så mycket att den italienske konstnären Tiepolo skildrade det 1744.

© Giovanni Battista Tiepolo

Enligt historikern Plinius den äldre ingick Kleopatra (69–30 f.Kr.) ett vad med sin romerske älskare Marcus Antonius. Den egyptiska drottningen hade ofta klagat på Antonius ynkliga festmiddagar till hennes ära.

Hon förkunnade hånfullt att hon med lätthet skulle kunna spendera tio miljoner sestertier på en enda middag. Marcus Antonius gick med på vadet.

Dagen därpå lät Kleopatra anrätta en middag som inte var överdådigare än vanligt. När Marcus Antonius såg bordet brast han ut i skratt. Men enligt Plinius hade Kleopatra ett ess i rockärmen:

”Hon gav order om att desserten skulle serveras. Tjänarna ställde en skål med vinäger framför henne. Hon tog en pärla från sitt ena örhänge, släppte ner den i vinägern, och när pärlan lösts upp drack hon av vinägern.”

Kleopatras pärlor var värda flera miljoner sestertier, så ”Lucius Plancus, som var domare i vadet, stoppade henne när hon stod i begrepp att lösa upp ännu en pärla. Han förkunnade därpå att Marcus Antonius hade förlorat vadet”, skriver Plinius.

3. ”Jag är Englands fulaste man”

Porträtt av Johann Jacob Heidegger

Britterna älskade den excentriske Heidegger och kallade honom ”den schweiziske greven”.

© Stiftung Händel-Haus Halle Bilder- und Graphiksammlung

Schweizaren Johann Jacob Heidegger flyttade 1708 till England, där han blev teaterdirektör och känd för att arrangera maskerader. Heidegger fick rykte om sig att vara Englands fulaste person – en titel han av affärsmässiga skäl var oerhört mån om att behålla.

När den fjärde earlen av Chesterfield påstod att han med lätthet skulle kunna hitta någon som var fulare än Heidegger slog schweizaren vad om saken. I Londons slumkvarter lyckades earlen gräva fram en kvinna som var en värdig rival.

När de båda kandidaterna till titeln ”Englands fulaste” klev fram inför en utvald jury insåg Heidegger att han riskerade att förlora vadet.

Enligt somliga källor höll den kvicktänkte Heidegger upp en spegel framför kvinnan, som svimmade när hon såg sig själv. Andra hävdar att han tog på sig hennes hatt, vilket fick henne att svimma. Hatten var så anskrämlig att den gjorde Heidegger så ful att han behöll titeln.

4. Landning i blindo gick snett

Ett Tupolev Tu-134A-flygplan

I ett Tupolev Tu-134A var piloterna på väg från Jekaterinburg till Groznyj i Tjetjenien.

© Eduard Marmet

Piloterna på Aeroflots avgång 6502 gjorde den 20 oktober 1986 sig redo att mellanlanda på flygplatsen i Samara, som ligger hundra mil sydost om Moskva. Inför landningen slog kapten Alexander Kliujev vad med andrepiloten Gennadij Zhirnov om att han utan problem skulle kunna landa planet med gardinerna i cockpit fördragna.

Med hjälp av enbart instrumenten och utan några höjdangivelser via radio skulle han få ner passagerarplanet med 94 personer ombord på marken.

Kliujev, som var en erfaren pilot i det sovjetiska flygbolaget, skulle möjligtvis ha lyckats med sin dumdristiga cirkuskonst, om han inte hade missbedömt planets höjd. Med 280 kilometer i timmen slog planet ner i landningsbanan.

Landningsställen slets loss, varpå planet rullade runt och lade sig på rygg. Läckande flygbränsle antändes och satte snabbt eld på vraket. Totalt 69 personer omkom – däribland Zhirnov, som hann hjälpa flera passagerare ut, innan han kollapsade. Den dumdristige kaptenen överlevde och dömdes till 15 år i fängelse.

5. Välgörenhetsmarsch genom fiendeland

Gilbert Bates vid amerikanska flaggan

Inom loppet av tre månader gick Bates 230 mil genom gammalt fiendeland.

© McLean County Museum of History

I november 1867 – mindre än tre år efter att det amerikanska inbördeskriget tagit slut – hamnade en sergeant i nordstatsarmén i en dispyt med sin granne.

”Sydstaterna är fortfarande rebelliska. De avskyr unionsflaggan, och ingen vågar visa den någonstans i Södern utan skydd från våra soldater”, hävdade grannen.

”Du har fel. Jag kan bära flaggan från Mississippi och genom alla rebellstaterna – ensam och utan att bli antastad”, svarade sergeant Gilbert Bates.

Några månader senare genomförde Bates sin långa vandring med unionsflaggan på en lång stång. Sergeanten vandrade ensam och obeväpnad från Vicksburg i Mississippi till Washington. Längs vägen sålde han bilder av sig själv med flaggan – överskottet skänkte han till krigsänkor och föräldralösa barn.

6. Skämtare gick London på nerverna

Folkmassa på Berners Street

Vadet vållade kaos på Berners Street i Westminster. Flera hundra personer knackade på dörren till nr 54.

© Alfred Concanen

Hösten 1809 ingick engelsmannen Theodore Hook ett bisarrt vad med sin vän Samuel Beazley. Hook påstod att han kunde förvandla vilket hus som helst i London till stadens mest omtalade adress.

För ändåmålet valde Beazley på måfå en adress i stadsdelen Westminster: Berners Street 54. Tidigt på morgonen den 27 november bankade den förste av tolv skorstensfejare på hos fru Tottenham i nr 54 – samtliga bokade av Hook, som i sällskap med Beazley beskådade händelserna från ett hus mittemot.

Efter skorstensfejarna kom den ena leveransen av kol efter den andra. Sedan anlände bud med kakor från stadens bagare, läkare, fiskhandlare och skomakare. Ett helt dussin pianon anlände med olika flyttfirmor. Till och med Londons borgmästare och ärkebiskopen av Canterbury dök upp.

Trafiken stannade upp, och ”varenda polisman som gick att uppbåda kallades in för att styra upp strömmen av människor, och de placerades ut på hörnen av Berners Street för att hindra näringsidkare från att närma sig huset”, rapporterade tidningen Morning Post. Beazley var tvungen att erkänna att han förlorat vadet.

7. Leda fick gentlemän att slå vad om allt

Sex män sitter runt ett bord

Talrika galna vad kom till på de exklusiva och snobbiga klubbarna.

© Print Collector/Getty Images

Hur ska en stenrik adelsman fördriva tiden, när han har personal som sköter hans gods på landet? I victoriatidens England löd svaret: Han ska umgås med sina likar i sin club.

Alla män från överklassen var medlemmar av någon av huvudstadens herrklubbar. Där tilläts de enligt engelsk lag att spela hasard. Kortspel var vanligast, men alla typer av spel förekom.

Under påverkan av rikliga mängder alkohol slog klubbarnas medlemmar även vad om allt möjligt. Ända från klubbarnas tidigaste år noterades vaden omsorgsfullt i klubbens annaler.

Av arkiven från Brooks’s Gentleman Club år 1795 framgår det till exempel att Lord Cholmondeley slog vad om 500 guineas (motsvarande cirka 22 000 kronor i dagens penningvärde) med Lord Derby om att han kunde genomföra ett samlag i en varmluftsballong 900 meter över marken.

Av arkiven framgår det inte vilken av lorderna som vann vadet.

8. Pilot stal flygplan för att få rätt

Ett Cessna 140

En berusad spelare landade ett stulet Cessna 140 utanför baren.

© Wikimedia Commons

Thomas Fitzpatrick hade en blöt kväll i september 1956. Den före detta piloten i USA:s flygvapen hamnade i en hetsig diskussion med de andra gästerna på sin stamkrog på Manhattan i New York. Munhuggandet handlade om huruvida det var möjligt att flyga från New Jersey till New York på en kvart.

Fast besluten att bevisa att han hade rätt lämnade Fitzpatrick baren på St. Nicholas Avenue. Han körde de 17 kilometerna till Teterboros flygplats i New Jersey och stal ett Cessnaplan hos den lokala flygskolan.

Fitzpatricks första tanke var att landa i Jackie Robinsons Park nära baren, men klockan tre på morgonen skulle det vara för farligt att ta sig ner bland träden i den mörka parken. Den berusade piloten bestämde sig därför för att försöka landa på St. Nicholas Avenue. Landningen lyckades på mirakulöst vis utan att någon skadades.

Bargästerna var imponerade, men det var inte polisen. Fitzpatrick fick böta 100 dollar – motsvarande cirka 10 000 kronor i dagens penningvärde.

9. Tjock slaktare sprang ifrån sportig adelsman

Män går genom smal gränd

Den smala gränden gav den kraftige slaktaren ett övertag.

© Print Collector/Getty Images

Den sjunde earlen av Barrymore var känd som en av Englands ivrigaste spelare. Den 13 mars 1788 rapporterade tidningen The World:

”Bland dagens märkliga vad finns följande: Hertigen av Bedford slår vad om 1 000 guineas (cirka 45 000 kronor i dagens penningvärde, red.) med Lord Barrymore om att denne inte kan äta en levande katt!”

Huruvida lorden åt katten är ovisst, men historikerna känner till resultatet av ett annat av hans vad.

En överviktig slaktare vid namn Bullock utmanade den 19-årige earlen på en kapplöpning. På grund av skillnaden i ålder och vikt gav earlen slaktaren två fördelar:

Bullock fick välja sträckan för deras 100-yards-lopp (91 meter), och så fick han ett försprång på 32 meter, eftersom han inte orkade hålla något särskilt högt tempo.

Den listige Bullock bestämde då att loppet skulle springas i en smal gränd, där earlen inte kunde tränga sig förbi honom. I kapplöpningen vann slaktaren en spektakulär seger.

10. Brittisk simmare tog sig vatten över huvudet

Niagarafallen i USA och Webb

Niagaras våldsamma krafter har alltid lockat dumdristiga personer som Webb.

© New York (State). Conservation Dept & ILN Staff The Illustrated London News

En våghalsig brittisk kapten vid namn Matthew Webb blev 1883 erbjuden 10 000 dollar för att simma tvärs över de kraftiga strömmarna vid foten av Niagarafallen i USA. Webb hade några år tidigare skrivit simningshistoria, när han blev den förste som lyckades simma över Engelska kanalen.

Webb älskade att slå vad om allt som hade med simning att göra; han hade till exempel vunnit ett vad om vem som kunde vistas längst i vattnet – hans motståndare var en badglad newfoundlandhund. Webb slog hunden med en och en halv timme.

Niagara var en större utmaning, för virvlarna drog ner allt, och under ytan lurade vassa klippor.

Webb brukade tjäna bra på bolag som sponsrade hans bedrifter, men 1883 ville inget företag förknippas med det dumdristiga projektet.

Kanske skulle Webb ha tänkt sig för en extra gång, innan han den 24 juli kastade sig ut i den skummande floden. Efter att ha simmat ett stycke övermannades han av strömmen, och hans döda kropp dök inte upp förrän efter flera dagar.