Wikimedia / Shutterstock

150 år med Levi's: Så fick vi jeans

En tygförsäljare och en skräddare slog sina påsar ihop i USA:s vilda västern och skapade ett plagg som håller än i dag. Faktum är dock att tyget – denim – är betydligt äldre än jeansen.

Moderna jeans uppfanns av skräddaren Jacob Davis som på 1870-talet i Nevada till­verkade denim­byxor med sömmar som var förstärkta med nitar.

Ryktet om de slitstarka byxorna spred sig snabbt och snart stod gruvarbetare och skogshuggare i kö för att köpa Davis nya klädesplagg.

Skräddaren Jacob Davis hade inte råd att göra någon patentansökan då han uppfunnit jeansen. Han föreslog därför år 1872 att han och textilförsäljaren Levi Strauss skulle dela patentet om Strauss sköt till pengar.

Den 20 maj 1873 fick männen det gemensamma patentet, och kort tid därefter öppnade Levi Strauss ett stort skrädderi i San Francisco, där Davis tillverkade de första jeansen av märket Levi’s.

De berömda 501-jeansen var kända som ”XX” fram till 1890 och blev snabbt en storsäljare. Omkring 1920 var jeans från Levi's de vanligaste arbetsbyxorna i USA, och efter andra världskriget anammade ungdomen denimmodet.

Resten är, som man säger, historia.

Levi Strauss (1829–1902) föddes i Bayern, men kom till San Francisco 1853 för att öppna kolonialhandeln Levi Strauss & Co. Han blev snabbt en framgångsrik affärsman i Kalifornien.

© Wikimedia Commons

Målningar avslöjar denimtygets historia

Själva denimtygets historia går ännu längre tillbaka. År 2010 hittade konsthistoriker tre tidigare okända målningar från 1655 som visar att kläder av denim bars i Europa redan på 1600-talet.

De tre konstverken visar bl.a. en sömmerska och en tiggare iklädda sliten denim.

Kvinnor som syr, med två barn från 1600-talet visar tydligt att denimtyget fanns i klädskåpet långt innan Levi's-jeansen uppfanns.

© Wikimedia / Collezione d’arte della Fondazione Cariplo

Namnets ursprung oklart

Historikerna är inte eniga om varifrån tyget kommer. Några menar att denim först producerades i den franska staden Nîmes – därav namnet ”denim”, som skulle komma från de Nîmes (”från Nîmes” på franska).

Andra menar att tyget kommer från Genua i Italien vars franska namn, Gênes, blivit till ”jeans”.

En tredje teori är att denim är en variant av den indiska textilen dungaree, som britterna importerade till Europa på 1600-talet.

Det grova, slitstarka denimtyget var på 1600-talet populärt bland Europas fattiga eftersom tyget var billigt att producera och lämpade sig för hårt arbete.

Klicka för att ta reda på vad denim bestod av: