Varifrån kommer jeansen?

Vem sydde de första denimbyxorna?

Vem sydde de första denimbyxorna?

Wikimedia

Moderna jeans uppfanns av skräddaren Jacob Davis som på 1870-talet i Nevada till­verkade denim­byxor med sömmar som var förstärkta med nitar.

Ryktet om de slitstarka byxorna spred sig snabbt och snart stod gruvarbetare och skogshuggare i kö för att köpa Davis nya klädesplagg.

Målningar avslöjar denimtygets historia

Själva denimtygets historia går ännu längre tillbaka. År 2010 hittade konsthistoriker tre tidigare okända målningar från 1655 som visar att kläder av denim bars i Europa redan på 1600-talet.

De tre konstverken visar bl.a. en sömmerska och en tiggare iklädda sliten denim.

Namnets ursprung oklart

Historikerna är inte eniga om varifrån tyget kommer. Några menar att denim först producerades i den franska staden Nîmes – därav namnet ”denim”, som skulle komma från de Nîmes (”från Nîmes” på franska).

Andra menar att tyget kommer från Genua i Italien vars franska namn, Gênes, blivit till ”jeans”.

En tredje teori är att denim är en variant av den indiska textilen dungaree, som britterna importerade till Europa på 1600-talet.

Jeans var för de fattiga

Det grova, slitstarka denimtyget var på 1600-talet populärt bland Europas fattiga eftersom tyget var billigt att producera och lämpade sig för hårt arbete.

Klicka på illustrationen för att ta reda på vad denim bestod av

Rikeman tog åt sig äran

Skräddaren Jacob Davis hade inte råd att göra någon patentansökan då han uppfunnit jeansen. Han föreslog därför år 1872 att han och textilförsäljaren Levi Strauss skulle dela patentet om Strauss sköt till pengar.

Strauss accepterade erbjudandet och öppnade ett skrädderi i San Francisco där Davis producerade de första jensen av märket Levi’s.

© Levi Strauss & co