Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kortspelare 1600 rombouts theodoor

Varifrån kommer spelkorten?

Symbolerna hjärter, ruter, klöver och spader användes på spelkort för första gången i Frankrike, men korten kommer långväga ifrån.

Christophel Fine Art/Getty Images

Spelkort uppkom i Kina ungefär samtidigt med tillkomsten av papper år 200 före Kristus och har sedan dess funnits i otaliga former och system världen över.

Grunden till spelkortens nutida utformning kom till Europa i slutet av 1300-talet. Resenärer som hade besökt de egyptiska mamlukerna tog med sig lekar med 52 kort, som var indelade i fyra typer: poloklubbor, mynt, svärd och pokaler.

Eftersom européerna inte kände till poloklubbor gjordes dessa om till stavar, och snart började andra nya symboler bli utbredda bland Europas kortmakare.

Populäraste var de franska korten, som uppstod runt 1480 och bestod av hjärter, ruter, klöver och spader.

De var praktiska, eftersom de lätt kunde infärgas på korten med hjälp av mallar, till skillnad från de egyptiska, som krävde sirliga teckningar och därför var dyra att köpa.

De svenska namnen på färgerna har olika orsaker. Spader kommer av tyska spaten, som i sin tur kommer av latinets spatha, som betyder ”svärd”.

Ruter betyder ”fyrkant” och klöver kommer sig av att symbolen liknar just klöver. Hjärter symboliserade ett mänskligt hjärta, som formen har använts till sedan 1300-talet.

Läs också:

Vardagsliv

Djävulsmani utlöste krig i Europa

16 minuter
Vardagsliv

Så tog potatisen över Europa

1 minut
Vardagsliv

Absint – den oskyldigt dömda snapsen

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj