Christophel Fine Art/Getty Images
kortspelare 1600 rombouts theodoor

Varifrån kommer spelkorten?

Symbolerna hjärter, ruter, klöver och spader användes på spelkort för första gången i Frankrike, men korten kommer långväga ifrån.

Spelkort uppkom i Kina ungefär samtidigt med tillkomsten av papper år 200 före Kristus och har sedan dess funnits i otaliga former och system världen över.

Grunden till spelkortens nutida utformning kom till Europa i slutet av 1300-talet. Resenärer som hade besökt de egyptiska mamlukerna tog med sig lekar med 52 kort, som var indelade i fyra typer: poloklubbor, mynt, svärd och pokaler.

Eftersom européerna inte kände till poloklubbor gjordes dessa om till stavar, och snart började andra nya symboler bli utbredda bland Europas kortmakare.

Populäraste var de franska korten, som uppstod runt 1480 och bestod av hjärter, ruter, klöver och spader.

De var praktiska, eftersom de lätt kunde infärgas på korten med hjälp av mallar, till skillnad från de egyptiska, som krävde sirliga teckningar och därför var dyra att köpa.

De svenska namnen på färgerna har olika orsaker. Spader kommer av tyska spaten, som i sin tur kommer av latinets spatha, som betyder ”svärd”.

Ruter betyder ”fyrkant” och klöver kommer sig av att symbolen liknar just klöver. Hjärter symboliserade ett mänskligt hjärta, som formen har använts till sedan 1300-talet.