Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför stoppar vi våra sparpengar i grisar?

Ett missförstånd och några driftiga keramiker gjorde grisen till sparbössan framför alla andra.

Shutterstock

Anledningen till att våra mynt ofta hamnar i en sparbössa formad som en gris är en språklig förveckling, som kan spåras till medeltidens ­England.

Där stoppade man sina surt förvärvade mynt i små krukor, som man gömde. Behållarna var i regel gjorda av lera, eftersom det var lätta­re att bearbeta och mycket billigare än metall eller trä. Krukorna gjordes för det mesta av en rödaktig leta som kallades pygg (uttalas pugg).

Pygg jars blev till pig jars

Sparkrukorna kallades i folkmun för pygg jars (pygg-krukor). Utvecklingen i det engelska språket gjorde att bok­sta­ven y med tiden gick från ett u-ljud till ett i-ljud.

Det innebar att pygg jars i perioden kring 1700-talet uttalades som pig jars (griskrukor, red.). Snart glömde britterna att namnet på krukorna från början syftade på lertypen, och driftiga krukmakare började forma sina nygjorda penningkrukor som grisar.

Sparbössor användes redan på antiken

Medeltidens engelsmän var dock inte de första eller enda som stop­pade pengar i sparbössor. Arkeologiska fynd visar att man redan under antiken sparade mynt genom att gömma dem i särskilda behållare:

  • I den forngrekiska staden Priene har man hittat en sparbössa från 100-talet före Kristus, som har ­formen av ett tempel med ett litet hål för mynt.

  • Pengabehållare har även grävts ut i flera romerska ruinstäder – bland annat Pompeji.

  • På ön Java har man hittat många sparbössor från Majapahitriket, som exi­ste­ra­de från 1293 till 1527. De var ofta formade som djur, och vildsvinet hörde till de populäraste.

Läs också:

Vikingar

Hämndgiriga vikingar härjade i England

12 minuter
Vardagsliv

Englands OS slutade i fylla och slagsmål

6 minuter
Vardagsliv

Låt historiens festprissar bota din baksmälla

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj