Varför mobbades rödhåriga förr?

Rödhåriga har alltid varit utsatta. Under medeltiden trodde man att rödhåriga var judar, och under häxförföljelserna var det ett stort antal av de dömda häxorna som hade rött hår.

Under medeltiden trodde man att rödhåriga var judar

Rödhåriga personer har alltid varit utsatta, eftersom de helt enkelt ser annorlunda ut än den stora massan. En del historiker menar också att den negativa inställningen till rött hår berodde på att många under medeltiden trodde att hårfärgen var ett kännetecken för judar.

På den tiden ansåg de flesta kristna att judarna bar skulden till Jesu död, i synnerhet Judas, som förrådde Jesus. Konstnärer porträtterade därför Judas med rött hår för att framhäva hans "dåliga karaktär", trots att Bibeln inte med ett ord nämner något om hans hårfärg.

Kvinnor dömda för häxeri var ofta rödhåriga

Under häxprocesserna, som inleddes på 1450-talet, associerades rött hår åter­igen med syndfullhet. En oproportionerligt stor andel av de kvinnor som dömdes för häxeri hade rött hår.

Men rödhåriga har också varit populära. T ex inspirerade den rödhåriga engelska drottningen Elisabet I sina undersåtar att färga håret rött under hennes regeringsperiod åren 1558 till 1603.