Belygorod.ru
Skörd i Ukraina

Varför kallas Ukraina för ”Europas kornbod”?

Säd, majs, potatis och nötter – Ukraina säljer varje år tonvis av lantbruksprodukter till andra länder. Hemligheten bakom de ukrainska böndernas stora framgångar finns under deras gummistövlar.

Chernozem – det är namnet på den feta, svarta jord, som gett Ukraina smeknamnet ”Europas kornbod”. Den näringsrika jorden gör nämligen Ukraina till ett av världens bördigaste länder och ger optimala förutsättningar för att odla i stort sett alla slags grödor.

Ukraina är i dag en av världens ledande producenter av spannmål, potatis, majs, sojabönor, solrosfrö, nötter, sockerrör och en lång rad andra produkter, varav större delen exporteras till utlandet.

Innan invasionen av Ukraina tog Ryssland emot omkring 20 procent av den ukrainska exporten, medan EU tog emot cirka 17 procent.

Skörd i Ukraina

Ukrainas svarta jord har gjort landet till ett av världens bördigaste.

© Belygorod.ru

Jorden såldes illegalt

Anledningen till att chernozem är så bördig är att jorden har en hög halt av humus och att den håller kvar fukt väldigt bra.

Faktum är att den ukrainska åkerjorden ger så bra skördar att landet – enligt experter – på egen hand skulle kunna livnära över 500 miljoner människor. Det är mer än antalet invånare i EU, som uppgår till nästan 450 miljoner.

Läs också: Ukrainska och ryska – vad är skillnaden?

Den svarta jorden är så eftertraktad att den såldes på svarta börsen efter Sovjetunionens fall och Ukrainas självständighet 1991. Jorden lastades på lastbilar och såldes illegalt, tills en lagändring 2020 upphävde förbudet.