Traditionen att dela ut godis till barn på halloween uppfanns av amerikanska godistillverkare. Före 1950-talet fick barn i regel mynt, leksaker, nötter eller hembakta kakor, när de ringde på dörrar under halloween. Men godisindustrin såg en möjlighet att tjäna pengar och började från 1950-talet marknadsföra godis som en del av halloween.
Reklambyråer anlitade av godisindustrin hade varit på jakt efter en högtid då godis och sötsaker kunde stå i centrum för firandet. Med början 1916 och de följande åren lanserade godistillverkarna stora reklamkampanjer för Candy Day – en ny, egenhändigt påhittad högtid den andra söndagen i oktober, som – enligt godistillverkarna – handlade om att hylla vänskap och kärlek genom att ge sötsaker till nära och kära.
Genombrottet kom på 1950-talet
Reklambyråerna satte in annonser i ett stort antal tidningar, anlitade skådespelare som gjorde reklam och delade ut gratis godis till bland annat föräldralösa barn och gamla damer. Men det stora genombrottet kom först under 1950-talet, när godisindustrin lyckades övertala butiker att lyfta fram godis som en naturlig del av halloween, som firas i oktober.
Reklamkampanjerna gav utdelning. Godis etablerade sig snabbt bland barn, men även bland föräldrar, som nu kunde köpa stora påsar med förpackat godis, som var enkelt att dela ut. Redan på 1970-talet fick de utklädda barnen nästan enbart sötsaker till halloween.