Library of Congress & Shutterstock
Cola kokain

Varför fanns det kokain i Coca-Cola?

På 1800-talet var alla, från presidenter till påvar, tokiga i Vin Mariani – en rödvinsdryck spetsad med kokain. Snart dök det upp otaliga kopior, inklusive en dryck med namnet Coca-Cola.

Thomas Edison, drottning Victoria, Henrik Ibsen, Jules Verne, påve Leo XIII och president Ulysses S. Grant – alla förkunnade offentligt hur svaga de var för rödvin spetsat med en rejäl dos kokain.

Den populära drycken skapades på 1860-talet av den franske kemisten Angelo Mariani och bestod av kokain, socker, rödvin och sprit. Han kallade sin skapelse Vin Mariani och marknadsförde den som ett medicinskt mirakelmedel, som ”stärker och vederkvicker kroppen och hjärnan.”

Påven

Mariani var långt före sin tid genom att lyckas få mängder av kända personer att göra reklam för hans produkt.

© Wikimedia Commons

Marianis uppiggande vin tog både Europa och USA med storm. Populariteten berodde inte minst på att han hade förmått flera berömda personer att uppträda i reklamen för vinet.

En av dem var påve Leo XIII, som var så förtjust i Mariani Vin att han alltid bar på en fickplunta, så att han kunde få en energikick ”i de stunder då böner är otillräckliga.”

Alkoholförbud gav oss cola

Vin Marianis enorma popularitet gav upphov till flera efterapningar, och en av dem var Pemberton’s French Coca Wine, som 1885 buteljerades av den amerikanske farmaceuten John S. Pemberton. Han uppgav att hans kokainvin bland annat kunde kurera ”huvudvärk, hysteri och melankoli”.

Redan året därpå införde delar av delstaten Georgia dock ett alkoholförbud, och Pemberton bytte ut rödvinet i sin dryck mot mineralvatten och ändrade namnet till Coca-Cola. Drycken innehöll fortarande kokain, och ett glas bjöd på omkring 9 milligram. Som jämförelse kan nämnas att en lina kokain, som sniffas, ofta innehåller omkring 50 milligram.

Cola reklam

Coca-Cola marknadsfördes under sina första, kokainfyllda, år framför allt till kvinnor.

© Library of Congress

Först i början av 1900-talet framkom det att kokain i själva verket inte var något mirakelmedel utan synnerligen farligt, vilket satte produkter som Coca-Cola och Vin Mariani i ett dåligt ljus. Pemberton tog 1904 bort kokainet från sin dryck. Den innehöll emellertid fortfarande koffein och fortsatte att vara populär.

Mariani kämpade å sin sida förgäves för att kokain skulle fortsätta att vara lagligt. Det misslyckades slutgiltigt 1914. Samma år avled Mariani, och hans legendariska produkt plockades bort från butikshyllorna.