Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svarta lamm betydde ondska – och ekonomisk förlust.

Samhälle - Vardagsliv

Vad har vi emot svarta får?

Varför blev ”svart får” ett uttryck för familjens skamfläck?

I folktron sågs ett svart lamm i en flock nyfödda, vita ull­tottar som ett tecken på djävulen. Svarta getter, tuppar, katter och flera andra djur var fruktade av samma anledning. För bönderna fanns det emellertid även en annan och mycket mer praktisk orsak till varför de inte tyckte om svarta lamm. Den mörka ullen kunde inte färgas och var därför mindre värd än ull från vita artfränder.

Det finns fårraser i många olika färger i världen, men européer har traditionellt sett använt vita får i ullproduktionen. De kännetecknas av en dominant gen, som hämmar fårens utveckling av pigment. Vissa har dock en genuppsättning, som gör dem benägna att få svarta av­­kommor. Om de parar sig, blir omkring 25 procent av lammen i deras kullar svarta.

Exakt när svarta får blev sy­no­nymt med familjens olycks­barn är osäkert, men ut­trycket finns på flera europeiska språk.

Läs också:

Vardagsliv

Peppar: Hela världen var besatt av den svarta kryddan

3 minuter
Amerikas historia

Européerna stal urbefolkningens land

25 minuter
Amerikas historia

Ku Klux Klan drog ett blodigt spår genom USA

26 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj