Enligt en studerande fick: ”de i botten kämpa för att få luft”.

© Life Photo Archive / Getty Images
Samhälle - Vardagsliv

Unga älskade att pressa sig in i telefonkiosker

År 1959 satte en grupp sydafrikanska studerande ett nytt världsrekord – att pressa in flest personer i en telefonkiosk. Trenden blev otroligt populär, och rekordet har ännu inte slagits.

Den 20 mars 1959 satte en grupp sydafrikanska studenter världs­rekord, när de pressade in tjugofem personer i en telefonkiosk.

Därifrån spred idén sig till flera länder – i synnerhet USA, där framför allt universitetsstuderande tävlade mot varandra.

Att pressa in kroppen i en te­le­fon­kiosk blev så populärt att många började skolka från föreläsningarna för att öva och komma på nya tekniker.

Rekordet står kvar

Enligt ett reportage i Time ­Magazine var deltagarna överens om att ”den bästa metoden var att välja ut många små, unga studerande och sedan låta en erfaren person bestämma hur de skulle staplas”.

Den populära trenden dog ut i slutet av året, nästan lika snabbt som den hade uppstått. Det sydafrikanska rekordet på tjugofem personer slogs aldrig officiellt.

Trenden nådde även Memphis State University 1958, då ett antal kvinnor från föreningen Sigma Kappa försökte pressa sig in i en telefonkiosk.

© Pinterest

Läs också:

Vardagsliv

Giftigt och straffbart: Inget kunde stoppa puder och parfym

9 minuter
Religionshistoria

Här låg Amsterdams hemliga kyrkor

6 minuter
Vardagsliv

Testa din allmänbildning: Är du smartare än en norrman?

3 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!