Trendiga dietråd skapade restaurangen
Naturligtvis hittar man den första restaurangen i Paris. På menyn stod bara en rätt: buljong.

Restaurangen Les Frères Provençaux öppnade 1786 i Paris.
Den sista frågan är lättast att svara säkert på. Restaurant var namnet på den koncentrerade buljong som trendkänsliga parisare började dricka till kvällsmat under 1760-talet – för att »restaurera« sin känsliga mage med. Kanske var detta den första stora hälsohajpen i Europa.
Under 1700-talet gjorde vetenskapen stora framsteg. Men ibland var forskarna fel ute, som när den italienske läkaren Giovanni Borelli hävdade att människomagen i princip är en kvarn, där födan mals med muskelkraft. Därför, menade han, hade en kroppsarbetare bättre förutsättningar att smälta maten, medan »fint« folk inte tål så mycket fast föda.
Känslig mage blev tecken på förfining
En av dem som förde teorin vidare var den schweiziske läkaren Samuel Tissot. 1761 gav han ut Avis au peuple sur sa santé (»råd till folket om deras hälsa«). Självhjälpsboken blev en succé som översattes till många europeiska språk, inklusive svenska 1764. Snart följde stora delar av det trendkänsliga Europa Tissots råd om att äta så lite fast föda som möjligt.
En känslig mage blev ett tecken på förfining, en överhoppad kvällsmat beviset för kultur. »Trots att han inte är sjuk beställer denne pretentiöse lille snobb bara en restaurant på kvällen, eftersom det ger honom en aura av dålig hälsa«, skrev en iakttagare irriterad i sin dagbok efter ett besök på ett av Paris nya inneställen.