Trafikens historia: Från tre km/h till Napoleons högertrafik
Enkelriktade gator och parkeringsförbud i det antika Rom, tre km/h som fartgräns i 1800-talets brittiska städer och livsfarliga trafikljus som gick på gas. Trafikens historia är lång, slingrig och inte helt ofarlig.

Många av de tidiga försöken till trafikreglering fick skötas med handkraft.
Du är nu på väg på en läsarresa med HISTORIA genom trafikens långa historia, som bjuder på allt från forntida städer med parkeringsförbud till Napoleons högertrafik.
Men var försiktig! Du färdas på eget ansvar. Längre fram väntar snabba fordon, exploderande trafikljus och olyckor i nattlivet.
Enkelriktad forntidsstad
Antikens storstäder vimlade av människor, vagnar och djur – och trafikstockingar var vanliga. Trafiken var så kaotisk att man införde trafikregler som parkeringsförbud och enkelriktade gator i Kina och romarriket långt före vår tideräkning. År 45 f.Kr. införde Julius Caesar ett förbud mot oxkärror och stridsvagnar under dagtid.
Trafikskyltar i sten
Milstenar var historiens första trafikskyltar. De visade avstånd och riktning till de större imperiernas huvudstäder. Under medeltiden var det vanligt att man satte upp vägvisare till de närmast belägna städerna i korsningar. Först med bilen kom den typen av skyltar vi har i dag.