Tandborsthållare var 4000 år gammal

En brittisk man köpte en liten kruka för fyra pund på en loppmarknad och använde den i badrummet i åratal. Han hade ingen aning om att den härstammade från civilisationens vagga.

På krukan från Induskulturen syns en välbevarad bild av en antilop.

© Hansons Auctioneers

Utan att veta det har en brittisk man i åratal använt en kruka från forntiden att ställa sin tandborste i varje kväll.

Fyrtionioårige Karl Martin, som till vardags är sakkunnig hos auktions­huset “Hansons Auctioneers”, tänkte inte mer på det, när han hittade den målade krukan med djurmotiv på en loppmarknad och köpte den för fyra pund.

”Jag använde den i badrummet för att ställa min tandkräm och min tandborste i. Den har fått ett antal tandkrämsfläckar under årens lopp”, berättar Karl Martin.

Efter att han sett några andra krukor med liknande motiv bad han emellertid sin kollega att titta på krukan. Den visade sig härröra från Induskulturen omkring år 1900 före Kristus.

Från det gamla Asien

Indus var tillsammans med Egypten och Mesopotamien de första platser där en egentlig mänsklig civilisation uppstod. Induskulturen existerade under perioden 3300–1300 före Kristus och bredde ut sig över dagens Indien, Pakistan och Afghanistan.

Krukan kan ha tagits till Storbritannien av ämbetsmän som rest hem från de brittiska kolonierna.

Besviken säljare

Efter den överraskande upptäckten beslutade Karl Martin sig för att sälja sin tandborsthållare genom det auktionshus som han arbetar för. Han fick åttio pund för den – inte mycket för en vacker, 4000 år gammal kruka.

”Kanske skulle jag ha behållit den ett tag till. Nu har jag lite dåligt samvete för att jag använde den till min tandborste”, medger Karl Martin.

Karl Martin var väldigt överraskad av att hans tandborsthållare var 4000 år gammal.

© Hansons Auctioneers