Alan Richardson
Äldsta kilten hittad

Skottlands äldsta kilt låg i en mosse

I fyrtio år låg ett stycke tyg undangömt på ett museum. Nu visar nya undersökningar att den första kända kilten härrör från omkring 1500-talet, då skottarna började bära plagget.

Ett 55 gånger 43 centimeter stort tygfragment vållar uppståndelse i Storbritannien. Tyget, som hittades i en mosse på 1980-talet, har nämligen undersökts på längden och tvären av det skotska nationalmuseet, som nu kan avslöja att det är från perioden 1500–1655.

Det gör det cirka 500 år gamla tygstycket till världens äldsta kilt, för forskarna kan även se att det från början har varit dekorerat med ett rutmönster och har varit en del av en så kallad arbetskilt, som skotska lantbrukare använde utomhus.

Det finns inte många flera hundra år gamla kiltar bevarade, eftersom det fuktiga och kalla skotska klimatet snabbt bryter ner klädesplagg. Men den syrefattiga mossen räddade det här tygstycket.

Klanen är ett mysterium

Nu väntar ett stort arbete med att ta reda på vilken klan som kiltens ägare har tillhört. Normalt kan det avgöras utifrån mönstret och de färger som använts, men så har inte varit fallet med denna kilt.

”Visserligen kontrollerade klanen Chisholm området som kilten hittades i, men de rutor som går att identifiera stämmer inte med den klanen. Så vi vet inte vem som ägde den”, förklarar Peter MacDonald, som är forskningsledare vid Scottish Tartans Authority, som administrerar användandet av kiltar.

Peter MacDonald kan dock konstatera att kilten inte har tillhört någon i samhällets elit: ”Detta tygstycke är inget du skulle förknippa med en kung eller någon av hög status. Det har sannolikt använts som ett arbetsplagg utomhus.”

Äldsta kilten hittad

Färganalyser av tyget, utförda av det skotska nationalmuseet, avslöjar att det gamla skotskrutiga mönstret troligen har vävts i färgerna grön, brun, röd och gul.

© ALAN RICHARDSON