Två förläggare visar upp sin första korsordsbok.

Prova världens första korsord

Kritikerna trodde att det var en övergående fluga när en tidning i New York publicerade historiens första korsord 1913. Men så fångade "korsordsfebern" världen och den har ännu inte lagt sig. Prova själv världens första korsord.

20 november 2013 av Esben Mønster-Kjær

Korsord blev genast populärt

New York World upplevde en ögonblicklig succé när tidningen uppfann korsord som en ny typ av klurig uppgift till sina läsare. Tio år senare gav ett förlag ut en hel bok full med korsord, och den populära underhållningen växte till ren mani.

Korsord överallt

1924-1925 när "korsordsfebern" rasade kunde varken amerikanerna eller européerna tänka på något annat. De grubblade konstant över synonymer och ordlekar samtidigt som revyernas sketcher, radions låtar och till och med modet handlade om korsord. Och nu 100 år senare hör tidningar utan korsord till ovanligheterna.

Ladda ned artikeln nedan och läs om hur korsorden fångade en hel generation även om enskilda halsstarriga konservativa försökte kämpa emot. I rutan till höger kan du själv prova om du kan lösa världens första korsord.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...