Thomas Cook Archives

Präst uppfann de första turistresorna

Biljetten till världens första paketresa inkluderade en ståplats, musik från blåsorkester och en skinksmörgås.

Å r 1841 arrangerade den brittiske baptistprästen Thomas Cook världens första paketresa – en tågresa för 570 sockenbarn, som skulle åka två mil från Leicester till Loughborough och retur.

Resan på den nya järnvägen kostade en shilling och inkluderade ståplats i en öppen vagn, en sandwich och musik från en orkester.

Denna första paketerade sällskapsresa blev en överväldigande succé, så Cook arrangerade fler resor till glädje för kyrkobesökare och söndagsskoleelever, som aldrig tidigare hade lämnat sin hembygd.

År 1851 fick Cook ett stort kommersiellt genombrott med 150000 paket­resor till den förs­ta världsutställningen i London, och han riktade nu blicken mot utlandet.

År 1855 förde han som guide sina gäster på rundresa till Bryssel, Köln, Heidelberg och Paris, och sedan följde flera resor i Europa och till Egypten och USA.

Thomas Cook & Son blev ett reseimperium, som erbjöd resor runt om i världen.

© Thomas Cook Archives

Konstant utvidgade Cook sina aktiviteter, och 1872 erbjöd han världens första jordenruntresa.

Åtta månaders storslagna upplevelser väntade Cooks resesällskap på tio personer, när de stävade ut från Liverpool.

Längs vägen skickade Cook resebrev till tidningen The Times. I dessa stod att droskkuskarna i New York lurades, att Japan bjöd på utmärkta shoppingmöjligheter – porslin, siden och elfenbensprodukter – och att fulla kvinnor överallt i Bombay ”lockar folk till sig med rop, sång eller gester”.

Med tiden utvecklades resebyrån till den världsomspännande kedjan Thomas Cook & Son.

Inringad: Thomas Cook. År 1868 åkte den resglade prästen med en grupp till antikens Pompeji i Italien.

© The Granger Collection, New York

När Cook dog 1892 hade han grundat ett ­reseimperium, som existerar än i dag – och han hann även med att uppfinna resechecken.