









Den amerikanska drömmen?
Tvätt hänger på tork mellan byggnaderna i New Yorks slum – ett exempel på hur trångt immigranter fick vara beredda att bo. Mot slutet av 1800-talet strömmar bland annat många européer till möjligheternas land: USA. De drömmer alla om ett bättre – och rikare – liv. Den drömmen förverkligas emellertid inte för alla.
New York
cirka 1900
Sin egen lyckas smed
Livet i storstaden år hårt, och någon statlig välfärd finns ännu inte. Var och en får klara sig själv. Denne skomakare håller till i Londons minsta butik, som ryms i utrymmet under en matbutiks skyltfönster.
London, England 1910
Hyreskasernernas trånga tillvaro
Berlins invånarantal är uppe i nästan två miljoner och överträffas bara av London och New York. De flesta berlinare bor i överbefolkade hyreskaserner där varje familj lever, sover och äter i ett enda rum. Några lyckligt lottade har en extra kammare som de hyr ut för att få in pengar. Toalett och rinnande vatten finns på gården.
Berlin, Tyskland
1909
Stadens barn hängdes ut för vädring
Barn och spädbarn hängde i burar från lägenheter i 1930-talets London. Idén att ge barn frisk luft lanserades 1894 under begreppet ”luftning”, men i städerna hade föräldrar ingen trädgård. Lösningen kom från en amerikansk kvinna, som 1922 utvecklade en transportabel babybur, som föräldrar kunde fästa utanför lägenhetens fönster.
London – Storbritannien
1930-talet
Gatuförsäljare rullar till marknaden
I början av 1900-talet handlar Tokyos invånare på små marknader runt om i staden. Där erbjuder gatuförsäljare en uppsjö av produkter – som denne borstbindare med kvastar, borstar och korgar. Trots att vagnen är högt lastad med varor är den lätt att förflytta och kan enkelt dras till nästa marknad – för hand.
Tokyo, Japan
cirka 1905