Shutterstock

Nu vet vi när katten blev människans näst bästa vän

Amerikansk forskning visar att lantbruk under stenåldern förde samman katter och människor. Faktum är dock att vi enligt experterna ännu inte helt tämjt katten.

Medan det länge har varit känt att hundar domesticerades för mellan 20 000 och 40 000 år sedan i Sibirien, har frågan om när människans näst bästa vän blev tam varit föremål för diskussion.

Nu har ett stort internationellt forskarlag av genetiker kommit fram till svaret. För kattägare kommer det nog inte som någon överraskning att det egensinniga djuret tog betydligt längre tid än hunden att tämja.

Genom att granska genetiska markörer i katters dna har forskarna konstaterat att katten domesticerades för omkring 12 000 år sedan i Mellanöstern.

Fann tamkattens mutationer

Med hjälp av dessa markörer kunde forskarna se när katter började utveckla ett antal genetiska mutationer, som kan förklaras enbart med att katter domesticerats helt eller delvis.

Omkring år 1000 före Kristus var katter heliga djur i Egypten. När de dog balsamerades de och begravdes på särskilda begravningsplatser

© Paul Hudson

Enligt forskarna lockades vildkatter av bondestenålderns tidiga lantbruk, då det vimlade av möss på åkrarna. Efter hand som antalet katter ökade minskade antalet möss och andra gnagare, vilket gjorde att bondestenålderns bönder fick större skördar.

Trots 12 000 år av samexistens har domesticeringen av katter ännu inte fullbordats, anser forskarna:

”Till skillnad från när det gäller hundar och andra tamdjur har vi inte kunnat förändra katters beteende särskilt mycket genom domesticeringsprocessen. Om vi släppte ut katter i naturen igen skulle de fortfarande kunna överleva genom att jaga gnagare, säger Leslie A. Lyons vid University of California.