När Lort-Sverige började bada
Det där med att tvätta hela kroppen var inget man gjorde varje vecka, om ens varje månad. Så steget till att få ett badrum varje lägenhet var långt, och ingen självklarhet.

Inte förrän folkhemsbygget tog fart på 1930-talet fick badrummet sitt genombrott. Bild från 1948.
En berättelse om badrummets historia blir lätt en spegling av Sveriges väg från ”smutsigt” till ”rent” via civilisering och olika välfärdssatsningar.
Och visst skulle en nutida svensk förfäras av hygiennivån i bondesamhället. Man tvättade sig inte särskilt ofta med våra ögon sett – alltför omfattande badande betraktades som fåfängt eller till och med skadligt då smuts ansågs utgöra ett visst skydd mot sjukdomar.
Julbadet, där alla i hushållet badade i turordning i samma vatten, hade egentligen mer rituell än hygienisk betydelse. Naturbehov uträttades avsides, ofta fanns ett utedass vid gödselstacken, eller så gick man ut i skog och mark. Löv, gräs eller andra naturmaterial fick utgöra toalettpapper.
Men vägen till dagens badrum har inte varit given och utvecklingen inte gått spikrakt från smutsigt till rent – i bondesamhället varierade hygienen över tid beroende på skiftande inställningar till kropp, hälsa, sjukdom och nakenhet.
Medeltiden var exempelvis en renligare period än senare århundraden. Badrummet i dess moderna form är en sentida skapelse och kom till Sverige på 1860-talet.
Koleraepidemi
I slutet av 1850-talet hade Stockholm som första stad i landet – men en av de sista huvudstäderna i Europa – börjat bygga vattenledningar i större skala. Tidigare samma årtionde hade Sverige drabbats av ytterligare en koleraepidemi.
Förorenat vatten uppmärksammades allt mer som en smittohärd, vilket drev på behovet av nya lösningar för hushållens vattenförsörjning. År 1861 stod det första vattenverket färdigt.
I början drogs ledningarna inte in i husen, utan man fick hämta vatten från kranar på gårdarna. Så småningom installerades även servicerör (servisledningar) av bly direkt in i husen.
Eget rum för hygien
För första gången avskärmade nu i vissa bostäder ett särskilt rum med hygienisk funktion. Det handlade främst om installation av tvättställ, eller lavoarer som de kallades, och möjligen badkar. Tidigare hade hygien kunnat skötas i vilket rum som helst i hemmet.
Ett problem var dock att det saknades möjligheter till direkt varmvatten. Det fick tillföras på annat sätt, främst genom uppvärmning på spisen.