A. Bouzouggar, INSAP, Morocco
Skal

När började vi bära smycken?

Våra tidiga stenåldersförfäder älskade att visa upp sig med stiliga smycken. Det visar en handfull 150 000 år gamla snäckskal, som upptäckts i en afrikansk grotta.

Redan för omkring 150 000 år sedan tyckte människor om att visa upp sig i smycken. Den slutsatsen drar en grupp forskare vid det amerikanska University of Arizona, som mellan 2014 och 2018 fann ett antal skal från havssnäckor i en grotta i Marocko.

I de 33 skalen har det borrats hål, så att de har kunnat träs upp på ett snöre. Enligt forskarna har skalen troligen burits som ett halsband eller fästs på kläder som dekoration.

Skal

Snäckskalen är ungefär 1,5 centimeter i diameter och har slitmärken som visar att de bars som smycken.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Smycken användes för att kommunicera

Upptäckten av skalen är viktig, eftersom de visar att denna grupp av tidiga människor använde sig av en sofistikerad form av icke-verbal kommunikation, alltså en kommunikationsform då människor uttrycker sig utan att tala – till exempel genom att bära statussymboler som smycken eller genom att klä sig i särskilda plagg.

Fyndet indikerar alltså att de tidiga människorna tycks ha haft mer nyanserade sociala relationer än forskarna har antagit.

Varför skalen från Marocko bars som smycken vet experterna emellertid inte. Ett kvalificerat antagande är att ägaren kan ha använt skalen för att visa vilken klan hen tillhörde. Behovet av den typen av signaler ökade troligen i takt med att allt fler grupperingar av människor bosatte sig i Nordafrika för cirka 150 000 år sedan.