Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När blev tobak farlig?

På 1940-talet gjorde smarta reklamare cigaretter populära genom att påstå att de var hälsosamma. Men vid det laget hade riskerna med tobak varit kända sedan länge.

Granger/F1Online

Farorna med tobak har varit kända i århundraden. En pamflett som år 1601 delades ut på Londons gator fastslog till exempel att tobak var gift och försvagade kroppen.

Några år senare gav den skotsk-engelske kung Jakob I ut en text i vilken han skrev att tobak var ”skadlig för hjärnan och farlig för lungorna”.

Snus orsakade sjukdom i näsan

Sambandet mellan tobak och cancer föreslogs först 1761, då läkaren John Hill konstaterade att män som använde snus utvecklade sjukdom i näsan.

Han fick stöd av statistikern Frederick Hoffman, som på 1920-talet gjorde en ­statistisk under­sökning av förhållandet mellan tobak och cancer.

Hoffman analyserade bland annat försökspersonernas val av tobak, hur mycket de förbrukade och antal år som konsument.

Slutsatsen blev att lungcancer i hög grad kunde ­härledas direkt till cigarettrökning.

© Advertising Archives

Hälsorisk av nationell betydelse

Under 1950-talet började bevisen för tobakens skadliga effekter hopa sig efter flera undersökningar. En analys visade till exempel att rökare löpte 68 procent högre risk att dö än icke-rökare.

År 1962 tillsatte den amerikanska regeringen en oberoende, vetenskaplig kommission, som fick i uppgift att studera rökning och cancer.

Två år senare rapporterade ­kommissionen att cigarettrökning var den främsta orsaken till lungcancer, ­kronisk bron­ki­t och lungemfysem – och att rökning därför utgjorde en hälsofara av nationell betydelse.

Läs också:

Vardagsliv

Sexhandel i London: Kvinnor sålde varandra

10 minuter
Vardagsliv

Tobaksrökning var källan till ett hälsosamt liv

4 minuter
Vardagsliv

11 absurda bantningskurer som krävde blod, svett och tårar

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj