Getty Images
Skådespelerska pussar lejon

Människan tämjer vilddjuren

En skådespelerska gosade med en 180 kilo tung lejonhane – som fick sova i hennes dotters säng. Och en förmögen brittisk excentriker försökte rida in sin jättesköldpadda. Här är fem exempel på djur utanför sitt rätta element.

Sticker huvudet i sockan

Efter en lång resa från Sydamerika får en skräckslagen struts en socka över huvudet för att bli lugn. Fågeln har kommit tillsammans med flera andra djur som en del av The British Empire Exhibition, en gigantisk utställning om Englands vidsträckta imperium. Succén blev dock kortvarig och på grund av ett enormt underskott stängde utställningen året därpå.

TOPFOTO/POLFOTO

London den 3 mars 1924

TOPFOTO/POLFOTO

Skådespelare roar sig med sällskapslejon

Den amerikanska skådespelaren och djurrättsaktivisten Tippi Hedren var ofta ute med sitt lejon Neil. Det drygt 180 kilo tunga rovdjuret kunde röra sig fritt i det mesta av huset. Neil fick bland annat lov att sova i Hedrens dotters säng. Tippi Hedren har senare sagt att det var ofattbart dumt att ha ett rovdjur fritt i huset.

Getty Images

Kalifornien, USA, 1971

Getty Images

Optimistisk forskare tränade exotiska djur

Under hela sitt liv samlade, tränade och studerade den brittiske vetenskapsmannen Lionel Walter Rothschild djur som sebror, kängurur och vildhästar. Han var övertygad om att flera av djuren kunde tämjas, och med en bit grönsallad på en pinne försökte han till exempel förmå sin jättesköldpadda att transportera honom.

alamy/imageselect

Tring, Storbritannien, Cirka 1900

alamy/imageselect

En livsfarlig mysstund

Hans Brick är djurskötare i Chessington Zoo. Hans nära relation till den zoologiska trädgårdens stora kattdjur är känd i hela Storbritannien. Men det är inte bara för fotografernas skull som Brick ger tioåriga Habiba en rejäl tassmassage. Lejonhanen älskar det.

Fox Photos/Getty Images

Chessington, Surrey,
England 1939

Fox Photos/Getty Images

En stjärna ryter till

MGM:s stolta lejonhane Jackie gör sig redo för inspelning. Efter att ljudet gjort sitt intåg i filmen kan man nu höra varenda liten suck från vita duken och Jackies legendariska lejonvrål blir en symbol för de nya tiderna. Jackie var MGM:s andra logo-lejon och hade en lång karriär bakom sig med hundratals filmroller. Han spelade band annat mot Johnny Weissmuller i Tarzan-filmerna.

Polfoto/corbis

Hollywood, år 1929

Polfoto/corbis