Man hittar miljonskatt i leksakslåda

Två generationer pojkar har lekt sjörövare med en av Englands mest sällsynta och dyrbara guldmynt.

Guldmynten är stämplade med VIGO under porträttet av Queen Anne för att understryka att guldet kom från slaget vid Vigo Bay.

© BONINGTONS/BNPS

En pojke lekte i åratal med en skattkista full av mynt som han hade fått av sin farfar. Han hittade på historier om sjörövare och erövringståg och när han blev vuxen gav han skattkistan till sin son som lekte nya piratlekar med mynten.

Men i år började han fundera på om mynten kanske var något värda och han tog med sig dem till ett auktionshus och bad en myntexpert värdera dem.

Och det var en bra idé: Ett av mynten visade sig nämligen vara en tvättäkta skatt.

Det dyrbara myntet har legat i skattkistan i flera årtionden.

© BONINGTONS/BNPS

Erövring från ett sjöslag

Det dyrbara myntet kommer från serien med Vigo-guldmynt som producerades i England. De tillverkades av guld som den brittiska flottan beslagtog från fransk-spanska fartyg i slaget vid Vigo Bay år 1702.

Tanken var att guldmynten skulle cirkulera i Storbritannien men man gjorde endast 20 stycken och de vara så dyra att endast de allra rikaste hade råd med dem. Och de ville hellre ha dem hemma hos sig än betala med dem.

Ren slump

Ägaren förklarar att det var en ren slump att ett av Vigo-guldmynten hamnat hos en vanlig brittisk familj:

”Min farfar reste runt i hela världen och samlade mynt från alla länder han besökte. Han visste att jag älskade sjörövarskatter så han gav mig mynten att leka med”, berättar han.

Tack vare sin farfar kan han nu se fram emot en stor summa pengar. Man räknar nämligen med att myntet kommer att gå för över 200 000 pund på auktion.