Lamporna öppnade en ny värld
Fram till senare halvan av 1800-talet präglades de svenska hemmen av ett kompakt mörker vintertid. Med fotogenlampan och den elektriska glödlampan förändrades allt ...

Pehr Hilleströms målning av ett 1700-talshem illustrerar väl hur viktiga de små ljuskällorna var.
Förr i tiden kunde ingen belysning skingra mörkret i de svenska hemmen, bara lysa upp lite grand. Ljuskällorna var små punkter i ett omgivande mörker. De som hade råd tände ett talgljus, en oljelampa eller ett vaxljus, men den vanligaste belysningen var elden som brann i den öppna spisen. Så var det fram till 1860-talet, då fotogenlampan kom till Sverige och övertog rollen som den centrala ljuskällan i hemmet.
Bara några årtionden senare kom den stora revolutionen, den elektriska glödlampan. Men hur var det att leva innan dess, på den tiden då vi inte hade lärt oss att på konstgjord väg omvandla natt till dag?
Kilian Zolls bilder
Det vi känner till om gamla tiders ljus och mörker vet vi inte minst tack vare de konstnärer som målade kvällsbilder med stor realism. En av dem var Kilian Zoll (1818–60), en konstnär som aldrig blev framgångsrik.
Hans skissböcker finns bevarade på museet Kulturen i Lund. De är guld värda för den som vill leva sig in i och få en känsla av det förflutna.
I ett torp i Småland, i närheten av Eksjö, tecknade Zoll en kväll en bild av en man, en kvinna och ett barn. Den bilden berättar det viktigaste som finns att säga om belysning
förr i tiden.
Bara en ljuskälla
Flickan sitter och läser vid ljuset från den öppna spisen. Mannen har tänt en lyssticka av furu för att få bättre ljus att arbeta vid. Kvinnan vid sin spinnrock sitter mörkast av de tre, men hon kan säkert med sina fingrar ändå bedöma om tråden hon spinner blir bra nog.
Kilian Zolls bild visar oss att i icke-elektriska miljöer var det inte säkert att synsinnet kunde göra lika stor nytta som i dagsljus.
Människan är inget nattdjur utan beroende av dagsljus eller belysning för att vara aktiv och verksam, men de flesta som levde i vårt mörka land förr nöjde sig ändå med att ha bara en enda ljuskälla tänd. Orsaken var brandfaran och sparsamhet med ved och talg.