Lagändring: Islänningar får inte längre skjuta spanska turister

En gammal lag har i 400 år tillåtit islänningarna att ostraffat slå ihjäl basker. Nu har lagen sent om sidor skrotats, så att basker igen kan besöka Island utan att frukta för sitt liv.

Resglada basker som har sitt liv kärt kan nu tryggt besöka Island. Men de ska kanske ska undvika att ta med de kostymer som de bär på bilden. Scenen stammar från en baskisk karneval, där män har klätt ut sig som det baskiska sagofiguren Joaldun.

Fri jakt på basker

I århundraden har islänningar kunnat slå ihjäl basker utan att straffas - men det är det slut på nu.

Myndigheterna i Islands Vestfirðir-region har nu ogiltigförklarat en 400 år gammal lag som tillät islänningarna att jaga och skjuta basker.

32 skeppsbrutna dödades

Lagen stammar från 1615 då tre valfångstfartyg från norra Spanien gick på grund vid Island. Omkring 80 baskiska sjömän överlevde förlisningen, men var så utsvultna att de plundrade de lokala bönderna.

Islänningarna gick till motangrepp och striderna slutade med att kosta 32 basker livet i Islands enda massmord någonsin. Efter slakten vidtog en lokal ämbetsman att basker inte längre var välkomna på Island - och att varje bask som ändå förirrade sig till landet fritt kunde dödas.

Ättlingar förlät varandra

Den gamla lagen ogiltigförklarades vid en ceremoni i staden Hólmavík, där även flera basker deltog. Bland dem var en ättling till en av de dödade valfångarna och en ättling till en av de isländska mördarna. De två räckte varandra handen för att understryka den nyetablerade vänskapen mellan de två stolta folken.

Det är osäkert hur många islänningar som under historiens gång har dragit nytta av den kontroversiella lagen.