Kyrkans krav fick folket att läsa
Hur vanligt var det att människor i Sverige kunde läsa och skriva innan folkskolan infördes 1842? Och i vilken utsträckning var detta kopplat till klass?

»Husförhör» av Knut Ander.
Svar Att lära sig läsa har vanligen förknippats med tillkomsten av ett skolsystem och moderniseringen av ett land. Enligt ett sådant synsätt skulle alltså läskunnigheten i Sverige kunna dateras till en period efter 1842 då socknarna i Sverige blev skyldiga att inrätta folkskolor och anställa lärare.
Visserligen fanns det frivilligt inrättade folkskolor i cirka en tredjedel av landets socknar redan 1839, men trots detta är det felaktigt att hävda att läskunnigheten skulle vara ett resultat av folkskolesystemets uppkomst.
Husförhör från 1686
Genom forskaren Egil Johansson vet vi istället att de flesta människor i Sverige lärde sig läsa genom det så kallade hemundervisningssystemet och en kyrklig lästradition. Detta var nära knutet till de husförhör som fanns sedan 1686 och den kyrkolag som då utfärdades.
Enligt denna lag skulle varje svensk man och kvinna med egna ögon ”ta del av och skåda Guds ord”. Genom årliga förhör skulle prästen i varje församling förvissa sig om att menigheten faktiskt kunde läsa.
Med sig ut till byarna hade prästen en lista – en husförhörslängd – där hans sekreterare pliktskyldigast antecknade i vad mån självägande bönder, arrendebönder, pigor, drängar och barn hade inhämtat orden från Bibeln, Psalmboken och Luthers lilla katekes. Var och en fick ett betyg på en skala på 1–5 över sina kunskaper.