Kannibalism: Kolonisatörer åt upp tonårsflicka

Nya fynd visar att de brittiska nybyggarna i kolonin Jamestown plågades så svårt av hungersnöd att de tvingades till kannibalism.

Jamestown grundades år 1607 på en halvö vid Chesapeake Bay i Virginia.

Huggmärken avslöjar kannibalism

Arkeologer har gjort ett makabert fynd i nybyggarbosättningen Jamestown i Virginia i USA. I en 400 år gammal sophög påträffades ben och kraniet efter en ung flicka. Enligt forskarna visar huggmärken på kannibalism: "Avsikten var utan tvivel att få loss ansiktsvävnaden och hjärnan för att äta den", säger Douglas Owsley, antropolog vid Smithsonian National Museum of Natural History.

Enligt Owsley, som har undersökt fynden, lyckades gärningsmannen efter flera försök spräcka flickans skalle och komma åt den näringsrika hjärnan. Det finns även skärmärken på käke och skenben.

Torka ledde till kannibalism

Upptäckten är en milstolpe i historien om Jamestown, som grundades av 104 engelska kolonisatörer år 1607, och var Amerikas första permanenta europeiska bosättning. Två år efter ankomsten drabbades området av extrem torka och när vintern kom hade kolonisatörerna ingenting att äta. Enligt samtliga ögonvittnesskildringar överlevde engelsmännen genom att äta hästar, hundar och råttor. Sedan kastade de sig i ren desperation över varandra: "Vi åt allt för att hålla oss vid liv och döda kroppar togs ur gravarna för att ätas", skrev James Percy, ledare för kolonin.

Fler offer för kannibalism

Forskarna har hela tiden känt till Percys nedteckningar, men det är först nu de har hittat fysiska belägg för engelsmannens otäcka berättelse. Analyser visar att flickan var 14 år och från England. Dödsorsaken är oklar, men forskarna antar att hon dog av svält och sedan blivit uppäten. Enligt Owsley är flickan säkerligen inte den enda som ätits. "Det finns andra exempel omnämnda i litteraturen, så frågan är bara: Var finns resten av liken?"