Inälvsmask dödade korsriddarna

Åttahundra år gammal avföring från en korsriddarborg på Cypern avslöjar att de kristna soldaterna plågats svårt av inälvsmask - som till och med tagit livet av dem.

Borgen Saranda Kolones ägdes av korsriddaren Guy av Lusignan, som år 1187 tillfångatogs av Saladin efter slaget vid Hattin.

Avföring från korsriddare undersökt

Korsriddarna är försvunna sedan länge, men deras arv är fortfarande högintressant. Nyligen hittade forskare vid University of Cambridge inälvsmask i korsriddaravföring på Cypern. De torkade exkrementerna fanns i latrinerna på borgen Saranda Kolones, som från år 1192 var bas för den franske korsriddaren Guy av Lusignan och hans män.

Parasitexperten dr Piers Mitchell och hans kolleger undersökte den 800 år gamla avföringen i mikroskop och hittade stora mängder ägg från bland annat piskmask och spolmask, som har levt i riddarnas tarmar. Vid liten förekomst är maskarna inte farliga, men i stora mängder kan de enligt Mitchell vara dödliga.

Hungriga korsriddare dog av inälvsmask

I de fall då födan var knapp, till exempel under belägringar och expeditioner, riskerade korsriddare med mycket mask i tarmarna att dö av undernäring eftersom masken suger åt sig all näring. Forskarna anser att kors­riddarna smittats för att de levt under ohygieniska förhållanden då avföring och mat kommit i kontakt med varandra.

Enligt Mitchell var risken för riddare och präster lika stor att dö av undernäring och sjukdomar under korstågen, som i faktiska strider. För de fattiga fotsoldaterna var risken ännu större.