Sotheby's
Grekisk kvinna med blomma

Hur länge har vi gett bort blommor på bemärkelsedagar?

Urgamla gravar och afrikanska väggmålningar visar att människor i årtusenden har förknippat väldoftande och färggranna blommor med positiva känslor som kärlek.

Redan i förhistorisk tid använde människor av allt att döma blommor för att uttrycka kärlek, respekt och omsorg. Arkeologer har åtminstone hittat blomsterpollen och rester av torkade växter i en neandertalmänniskas grav i dagens Irak. Fyndet tyder på att neandertalmänniskor lade ner blommor när de begravde sina älskade för 35 000–65 000 år sedan.

I historisk tid dyker de första bevisen för blommor som gåvor upp i antikens Egypten. Där visar väggmålningar att blommor lades i graven och förärades de döda i form av färggranna buketter, kransar och girlanger.

Grekisk kvinna med blomma

Grekerna använde bland annat väldoftande blommor för att hylla sina idrottshjältar.

© Sotheby's

Blommor användes för att uttrycka känslor

Även grekerna och romarna betraktade blommor som en symbol för positiva känslor. Grekerna satte till exempel blomsterdekorationer på huvudet på vinnarna av tävlingar, bland annat idrottstävlingar, som ett tecken på personens framgång och seger. Hos romarna gav förälskade par varandra blomkransar för att visa sin eviga kärlek.

På medeltiden började olika sorters blommor symbolisera specifika saker, så att en person kunde uttrycka sina känslor genom att ge vissa blommor, till exempel rosor för kärlek och solrosor för lojalitet. Traditionen att ge bort blommor vid speciella tillfällen har levt vidare ända till i dag.