Sothebys
Vinter

Hur höll sig folk varma förr i tiden?

Sängvärmare, husdjur och avancerad golvvärme. Genom historien har människor hittat många olika kreativa lösningar för att hålla värmen under de kalla vintermånaderna.

I en tid utan vare sig naturgas, el eller fjärrvärme tvingades våra förfäder vara både praktiska och kreativa för att hålla värmen under kalla vinterdagar.

Först och främst såg folk förr i tiden till att inreda sina hem så att behovet av uppvärmning blev så lågt som möjligt. Det innebar att husen i många fall var små och hade tjocka väggar, lågt i tak och endast ett fåtal fönster med tjocka gardiner. På så vis behöll huset så mycket som möjligt av värmen från den öppna spisen, kring vilken familjen samlades för att värma sig.

På natten täckte man sig med flera lager täcken och filtar och drog ner nattmössan över öronen. Om det ändå var kallt kunde sängen och fötterna hållas varma med en sängvärmare, en metallpanna med ett långt handtag. Sängvärmaren fylldes med antingen aska eller glödande kol och lades under täcket.

VIDEO: Tio sätt att hålla värmen på 1800-talet

Video

Förmögna romare hade golvvärme

vikingatiden tog människorna i de nordiska länderna hjälp av sina husdjur under kalla vintrar. Djuren, som hade en egen plats i vikingarnas långhus, bidrog med sin kroppsvärme till att hålla en behaglig inomhustemperatur.

I romerska riket värmde de flesta romare sina hus med små kaminer av metall eller lera, i vilka man eldade med antingen kol eller trä. I många fall var kaminerna av så dålig kvalitet att de riskerade att välta, så i en stad som Rom var det inte ovanligt att det uppstod omkring hundra mindre bränder om dagen.

Så hade inte de rika romarna det. Deras överdådiga hus var utrustade med så kallade hypokauster, centralvärmeanläggningar i form av hålrum och rör, som ledde värme från en stor kamin till golv och väggar i hela huset.