Hur fick man eld före tändstickan?
Hur höll man elden vid liv över natten i svenska hem förr i tiden? Hade man någon säker manick som man lade glöd i så att man enkelt kunde få fyr på morgonen?

Den öppna eldhärden var under lång tid den vanligaste värmekällan i svenska hem.
Svar Elden har i alla tider haft en central roll i människans liv. Den har varit avgörande för matlagning och värme, inte minst i det kalla Norden. Lika viktigt för överlevnaden som det varit att kunna göra upp eld, har det varit att kunna hålla elden vid liv, speciellt i äldre tider då det inte fanns tändstickor och fosforstickor – dessa introducerades i handeln först på 1830-talet.
Genom årens lopp har den öppna härden varit den förhärskande formen av värmekälla i svenska stugor och gårdar. Här tillagades även maten.
Kakelugnar togs i bruk redan på 1200-talet, men dessa var inte var mans egendom utan förekom i högreståndsmiljöer och på storgårdar. För det stora flertalet var det öppna köksspisar som stod till buds. Värmekällan var placerad centralt i rummet där man sov, åt, levde och dog.
Flera olika metoder
Metoderna för att göra upp eld har traditionellt varit många. Att slå eld mot flinta är ett sätt som är känt i Norden redan under äldre folkvandringstid. Teknikerna förfinades allteftersom fram till medeltiden. Traditionen att slå eldstål mot flinta varade ända in på 1800-talet, då fosforstickan och slutligen svavelstickan tog över som elddon.