Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galleri: Se bilderna från DDR:s lyckliga diktatur

Jämställdhet, moderna lägenheter och nakenbad – allt var inte dåligt i DDR, men propagandan kunde inte dölja det faktum att Tyska demokratiska republiken var sliten och fattig.

Ullstein Bild/Getty Images

Riktig populärt blev DDR först när det var för sent. Omedelbart efter murens fall var det få som kunde se meningen med att upprätthålla den östtyska staten. De partier som stöttade återföreningen med Västtyskland fick en övertygande majoritet i valet 1990. Med tiden har det förlorade landet dock hyllats i ett nostalgiskt sken – ”ostalgi”.

En opinionsmätning från 2019 visar att 57 procent av den tidigare östtyska befolk­ningen anser att det finns mer bra än dåligt att säga om DDR. Kanske är det inte så ­underligt. Det var där de som nu är plus-50 upplevde sin ungdom och upplevde sin ­förs­ta kärlek.

Till skillnad från förhållandena i dagens återförenade Tyskland var öst­tyskarna garanterade livslång trygghet – en säker anställning, en fast månadslön, en billig hyra och en plats i förskolan.

Majoriteten av invånarna upplevde inga övergrepp från säkerhetstjänsten Stasis sida – vad de flesta protesterade mot var ­varubristen och reseförbudet. Kvar står minnet av den gyllene era som Erich Honecker förutspådde 1971.

De flesta av bilderna i den här artikeln härrör från hans ämbetstid – även om de flesta även har en bitter baksida.

Unika bilder från DDR

Läs också:

Vardagsliv

Vem stod modell för Barbie?

2 minuter
Nazism

När blev judar tvungna att bära en davidsstjärna?

2 minuter
Vardagsliv

Absint – den oskyldigt dömda snapsen

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj