Från blek till bränd – solen som statusmarkör
Att kunna skydda sin hud från solens strålar var länge förbehållet överklassen. När arbetet flyttade in i fabrikerna blev det ombytta roller, och solbadandet såg dagens ljus.

Innan solbränd hud blev på modet skyddade man sig med både kläder och parasoller. Här på Palm Beach i Florida, USA, kring sekelskiftet 1900.
»Och jag är brun om bena precis som det ska va«, sjunger Pippi Långstrump med Tommy och Annika i en populär sommarvisa. Hon är inte ensam om att associera sommaren med en klädsam solbränna.
Trots larmrapporter om solens skadliga verkningar önskar många av oss en vackert solkysst hud som får oss att se sådär somrigt pigga och friska ut.
Men solbränna har inte alltid betraktats som något attraktivt. I det gamla bondesamhället förknippades solbrända armar och väderbitna ansikten med pigor, drängar, sjömän och andra yrkesgrupper som i sitt dagliga slit var tvungna att exponera sig för solen.
För överklassen var det viktigt att visa att man inte behövde arbeta. Idealet – framförallt för kvinnor – var därför att skydda sin utsökt bleka hy mot solen med parasoller och vidbrättade hattar.
Tog avstånd från stadslivet
I och med industrialiseringen blev rollerna och idealen ombytta. När arbetarna tillbringade långa arbetsdagar i mörka fabriker blev det bland de bättre bemedlade modernt och inne att njuta av en lättjefull tillvaro i sommarsolen. Solbränna associerades nu inte längre med slitsamt kroppsarbete utan med strandliv och hälsosamma aktiviteter i det fria.
Under 1800-talet spirade i Nordeuropa flera rörelser som tog avstånd från det moderna, konstlade stadslivet och sökte sig »tillbaka« till ett påstått naturligt tillstånd.
I Tyskland publicerade exempelvis Heinrich Pudor 1893 en aforismsamling med titeln Nackende Menchen – Jauchzende Zukunft (»Nakna människor – jublande framtid«). Vurmen för »det naturliga« tog sig många uttryck men oavsett om man var frisksportare, scout, nudist eller vanlig semestercampare var solbrännan ett attribut som vittnade om en sund livsstil.