© Shutterstock/mardecortesbaja.com/Imageselect

Frågor och svar till den nyfikne historienörden

Hur gjorde egyptierna mumier? Varifrån kommer pastan? Varför blev Goebbels blick plötsligt svart av hat under en konferens inom Nationernas Förbund?

16 mars 2018

Hur gjorde egyptierna mumier?

Historikerna tror att den egyptiska traditionen av att mumifiera de döda kom till av en slump. Omkring år 3500 före Kristus begravdes egyptierna i ökensanden, och det varma och torra klimatet gjorde att kropparna torkade ut och blev till naturliga mumier. 

Som en konsekvens av detta blev bevarandet av kroppen efter döden en central del av den egyptiska kulturen. Man trodde att anden inte kunde få frid, om kroppen förstörts.

Egyptierna började själva framställa mumier från omkring år 2800 ­före Kristus. Från början var processen ­förbehållen eliten, men i takt med att teknikerna förbättrades, blev mumifiering mer utbredd. 

Från år 1500 före Kristus kunde även vanliga egyptier bevaras efter döden, och även djur mumifierades. Från denna period kommer även de mest välbevarade mumierna. 

Senare, när Egypten in­vaderades av främmande makter, började kvaliteten dala, möjligen på grund av att turister nu ville ha släktingar mumifierade. 

Balsamerarna kan ha varit mindre noggranna med dem och betraktat jobben som lätta pengar.

De egyptiska balsamerarna arbetade i tempel som låg på Nilens västra strand långt från bostadsområden. Inga utomstående fick nämligen veta hur mumifieringsprocessen gick till. Se de hemliga teknikerna på bilden:

Varifrån kommer pasta?

Den tidigaste typen av pasta härrör från romar­riket och bestod av plattor av torkad deg, som man stekte i olja med kryddor. 

På 800-talet gjorde araberna långa pastastrimlor, och från dem kom pastan till resten av Europa. I ­synnerhet italienarna ­förälskade sig i den nya rätten och utvecklade från 1200-talet många av de varianter vi har i dag.

Vem tittar Goebbels på?

På detta foto från 1933 är Joseph Goebbels på en konferens för Nationernas ­förbund.

Den självmedvetne propaganda­ministern hade varit på gott humör, men på detta foto blänger han ilsket in i kameran och håller ett hårt grepp om stolens armstöd.

Goebbels hade precis fått reda på att fotografen, Alfred Eisenstaedt, var jude. Den antisemitiske Goebbels, som i sin dagbok 1942 skrev bland annat att nazisternas judeutrotning var ”barbarisk, men fullt förtjänt”, började genast visa sitt tydliga hat gentemot fotografen. 

På den internationella konferensen, som hölls i Genève, kunde Goebbels lyckligtvis inte göra mer än så.

Eisenstaedt var tysk och emigrerade två år senare till USA med sin familj av rädsla för sin säkerhet i hemlandet.

Några minuter tidigare hade Goebbels lett mot fotografen – det förändrades dock, när han hörde hans namn. 

© mardecortesbaja.com

Som prenumerant på VÄRLDENS HISTORIA får du svar på många fler av historiens stora, underliga och viktiga frågor i vartenda nummer.

Om du tecknar en prenumeration före den 22 mars kan du till exempel få reda på om feministerna verkligen brände sina behåar, och varför människor inte log på gamla fotografier.

Brände feministerna verkligen sina behåar? Varför finns det så många 1800-talsfotografier av människor som inte ler?

Kanske är du intresserad av...