Florans utbrytarkungar lämnade prydnadsträdgården
I århundraden har människan flyttat växter mellan kontinenterna, men många av dem betedde sig dessvärre inte som förväntat. De intog land efter land och kvävde allt i sin väg.

Den japanska klängväxten kudzuböna fördes in i USA år 1876. Sedan dess har den tagit över allt från skogar till byggnader och telefonstolpar.
På 1930-talet drabbades amerikanska Mellanvästern av en långvarig torka. Med torkan följde markerosion, då stormar blåste bort tusentals ton odlingsjord.
Myndigheterna hade emellertid en idé som skulle lösa alla problem.
I Sydafrika hade Soil Conservation Service, en avdelning under jordbruksministeriet, hittat Cenchrus ciliaris, en gräsart som överlevde i även de mest vattenfattiga miljöer.
När växten slog rot kunde den hålla kvar den torra, utarmade jorden och samtidigt fungera som föda åt boskap, påstod ämbetsmännen.
En kort tid senare importerades gräsfrön, som planterades ut på stora områden i bland annat delstaten Arizona, där den sydafrikanska växten snart etablerade sig.
Framgången hade emellertid ett högt pris. Den sydafrikanska gräsarten satte nämligen frön i så stora mängder att växten spreds med blixtens hastighet.
Där gräset gjorde framsteg kvävdes de lokala gräsarterna och andra växter, som djurlivet tidigare levt av. Dessutom visade det sig att gräset ökade förekomsten av naturbränder, som mångdubblades.
Cenchrus ciliaris är långt ifrån den enda främmande växtart som visat sig spridas ohämmat i sin nya miljö och därmed hotat hela ekosystem.
Genom århundradena har människors växtletande gjort att ett stort antal så kallade invasiva arter införts, det vill säga växter som breder ut sig okontrollerat på de inhemska arternas bekostnad.
Än i dag försöker jordbrukare, biologer och naturälskare begränsa omfattningen av dessa historiska misstag genom att fånga in växtrikets utbrytarkungar.