Hansons Auctioneers
Kortspel med illustrationer i lila och grönt

Feministiskt kortspel från tidigt 1900-tal hittat i England

En sällsynt kortlek med motiv från den tidiga feministiska rörelsen i Storbritannien ska nu säljas på auktion. Kortleken var avsedd att göra suffragetternas kontroversiella krav mer acceptabla för vanliga britter.

När man städade ur ett hus i den lilla staden Castle Donington i centrala England dök det plötsligt upp en märklig kortlek i en av lådorna.

En av värderarna från auktionshuset Hansons insåg genast att kortleken, med sina speciella illustrationer, hade ett historiskt värde - och skulle kunna inbringa ett bra pris på auktion.

Korten föreställer några av de brittiska suffragetternas ledande personer och viktiga ögonblick i början av 1900-talet, då suffragettrörelsen kämpade med fredliga - och senare våldsamma - medel för att ge kvinnor rösträtt.

Sällsynt kortspel i fint skick

Kortspelet, som heter "Panko or Votes for Women", är uppkallat efter suffragettledaren Emmeline Pankhurst.

Illustrationerna till korten ritades av den politiske satirtecknaren Edward Tennyson Reed, och spelet såldes första gången 1909, vilket framgår av annonser i decembernumret av tidningen Votes for Women Magazine från det året.

Enligt Charles Hanson, ägare av auktionshuset Hansons, är spelet mycket sällsynt och finns bara i en handfull samlingar på museer och andra institutioner.

Den nyupptäckta kortleken är också i mycket gott skick och innehåller fortfarande alla korten.

Panko mot Churchill och patriarkatet

Spelet är en variant av gin rummy, som liknar vanlig rummy eller 500, som det också kallas i Sverige.

I Panko är målet att bygga en full hand med sex kort i samma färg. När en spelare lyckas måste han eller hon ropa stickets speciella slogan som står skriven på korten.

Kartor och regelbok för gammalt spel

Det nyfunna Panko-spelet är helt komplett och hittades i originallådan, där spelreglerna också var kvar.

© Hansons Auctioneers

Panko-setet innehåller 48 kort uppdelade i två färger - svart-röd och grön-lila. Varje färg har fyra potentiella kontakter med sex kort vardera.

Det lag som måste samla så många kort som möjligt i den feministiska rörelsens gröna och lila färger är "Suffragetterna", medan det rödsvarta laget är "Anti-Suffragetterna".

De svarta och röda korten innehåller illustrationer av poliser som arresterar suffragetterna och av några av de samtida makthavare som feministerna betraktade som fiender.

En av dem är Winston Churchill, som var handelsminister mellan 1908 och 1910.

Ett annat kort föreställer en av Emmeline Pankhursts mest kända handlingar: en fångvaktare ger en måltid till en kvinnlig intagen som tackar nej. På väggen bakom står det skrivet "Holloway Restaurant".

Illustrationen hänvisar till Holloway-fängelset, där ledaren för suffragetterna satt fängslad och hungerstrejkade vid flera tillfällen.

De gröna och lila korten, å andra sidan, visar suffragetterna som uppriktiga och fredliga aktivister.

Kortspelet var ett "genidrag", men ändå inte tillräckligt

Panko-kortleken var förmodligen också ett PR-trick för att vinna vanliga britters gunst i början av den feministiska rörelsen.

"Kortspelet var ett genidrag som gjorde att suffragetternas budskap kunde tränga in i vardagsrummen", säger Charles Hanson.

Panko var dock inte tillräckligt för att övertyga politikerna, och därför blev suffragetterna och blev mer och mer våldsamma med åren.

År 1912 tog de till drastiska åtgärder och började skicka brevbomber till bland andra premiärminister H.H. Asquith och finansminister David Lloyd George. H. Asquith och finansminister David Lloyd George, samt att sätta eld på både officiella och privata byggnader.

Minst fem personer - däribland en suffragett - dog i attackerna, som pågick fram till 1914, då suffragetterna gick med på att avbryta kampen eftersom första världskriget hade brutit ut.

Det nyupptäckta Panko-spelet kommer att säljas under klubban på Hansons auktionshus den 22 augusti, där det enligt ett pressmeddelande förväntas inbringa mellan 300-400 brittiska pund.