Wikimedia Commons
Mary Ann Bevan

Engelsk kvinna blev miljonär på sitt utseende

En hånfull kommentar gav den ensamstående mamman Mary Ann Bevan en idé om hur hon skulle kunna försörja sina fyra barn. Snart kunde hon fylla ett helt cirkustält med häpna åskådare.

När Mary Ann Webster kom till världen i London 1874 var det inget onormalt med den lilla flickan. När hon var ung utbildade hon sig till sjuksköterska, och på den tiden var det många som tyckte att hon såg bra ut. År 1902 gifte hon sig med en lantbrukare från Kent och tog hans efternamn, Bevan.

Makarna fick fyra barn tillsammans, innan mannen plötsligt dog 1914. Samtidigt fick fru Bevan diagnosen akromegali – en hormonrubbning, som får kroppen att producera stora mängder tillväxthormon. Framför allt är det händerna, fötterna och benen i ansiktet som växer okotrollerat.

Änkans ansikte blev avlångt och grovt, men något medlidande fick hon sällan. Hån och mobbning var vanligare. Som en gårdsägare sa:

”Den enda nytta man kan ha av fru Bevan är som deltagare i en fulhetstävling!”

Fru Bevan hade svårt att försörja sina barn, så när en sådan tävling utlystes tog hon gårdsägaren på orden.

Affisch för freakshow

Artonhundratalets stora fluga, freakshows, fortsatte att vara populära långt in på 1900-talet.

© Wellcome Library, London. Wellcome Images/Wikimedia Commons

Trots att det var 249 andra deltagare vann Mary Ann Bevan, och plötsligt såg hon en möjlighet att livnära familjen och betala för barnens utbildning.

Miljonerna rullade in

Enligt läkarna skulle sjukdomen med tiden göra henne ännu fulare, och med den garantin sökte Mary Ann Bevan jobb hos några av dåtidens största attraktioner: Freakshows. ”Dreamland Circus Sideshow” på Coney Island lät hämta henne till New York, och där uppträdde hon tillsammans med kortvuxna, skäggiga damer och många andra som fick den betalande publiken att rysa.

Det var ingen dans på rosor att låta sig visas upp och stå ut med publikens hån, men Mary Ann Bevan höll ut för sina barns skull.

På några år tjänade hon vad som i dag skulle motsvarat drygt tolv miljoner kronor. Hon fann även kärleken igen och gifte sig med en djurskötare.