Buskage dolde ett arkeologiskt storfynd
Kejsar Hadrianus nästan 2 000 år gamla lantegendom öster om Rom var inte jättelik bara ovan jord utan även under marken. Det visar upptäckten av en 800 meter lång underjordisk tunnel som på sin tid användes av kejsarens många tusen slavar.
"Hela villans storhet reflekteras under mark", förklarar arkeolog Vittoria Fresi för tidningen Il Messaggero. Arkeologerna har länge vetat att Hadrianus villa var utrustad med ett underjordiskt nätverk av passager, men den nyfunna tunneln är med sina nästan tre meter i bredd den hittills största i sitt slag.
Tunnel dold bakom buskage
Tunneln upptäcktes när arkeologerna fick syn på ett litet hål i marken som dolts av ett buskage. Hålet ledde till en mindre sidotunnel med förbindelse till den stora. Kejsar Hadrianus påbörjade uppförandet av sin villa nära Tivoli, tre mil öster om Rom, strax efter att han bestigit tronen år 117 e.Kr. Med åren växte egendomen till ett gigantiskt komplex med över 30 större byggnader, på ett område stort som ungefär 150 fotbollsplaner.
Tunnel använd till leveranser av varor
Den dagliga driften krävde hundratals slavar, som ständigt transporterade mat och annat mellan byggnaderna. Hadrianus lät gräva ut det underjordiska vägnätet så att slavarna skulle kunna röra sig från källaren i en byggnad till nästa utan att bli sedda av kejsaren och hans gäster.
Tunnelfynd kan leda till bättre strukturförståelse
Den nyfunna tunneln är enligt experterna så stor att slavarna kunde köra kärror med bland annat bränsle genom den. Fram till i dag har arkeologerna kartlagt över tre kilometer tunnlar under Hadrianus villa. Tunnlarna är viktiga för arkeologerna eftersom många av byggnaderna ovan jord i dag är försvunna. "Det underjordiska nätverket hjälper oss att förstå strukturerna ovan jord", förklarar Vittoria Fresi. Arkeologerna hoppas att det inom några månader ska gå att arrangera de första guidade turerna genom Hadrianus slavtunnlar.