Shutterstock

Dykare hämtar framtidens öl i gamla fartygsvrak

Dykare och bryggerier samarbetar för att återskapa historiska öl utifrån jäst hittad i gamla skeppsvrak.

Sedan 1980-talet har dykare besökt vraket av lastfartyget Wallachia, som 1895 sjönk utanför den skotska hamnstaden Glasgow. En av dessa dykare är Steve Hickman, och han är intresserad av en specifik del av fartygets last – öl.

När Wallachia stävade ut hade fartyget flera tusen ölflaskor i lasten, och många av dem har överlevt de mer än 125 åren på havsbottnen. Först försökte Hickman dricka en av de 125 år gamla ölen, men det var en usel idé:

”Ölet hade den mest förfärliga stank. En vämjelig doft av salt och förruttnelse. Jag tror att det är den bästa beskrivningen” förklarar amatödykaren. Och smaken var inte mycket bättre.

Många av flaskorna gick dessutom sönder, när de kom upp till ytan – på grund av den stora tryckskillnaden mellan bottnen och ytan.

Ångfartyget Wallachia var på väg till den karibiska ön Trinidad med öl och whisky.

© Brewlab.co.uk

Öl från 1700-talet återuppstod

Men sedan fick Steve Hickman kontakt med bolaget Brew Lab, som i samarbete med forskare vid University of Sunderland utvinner jäst från antika ölflaskor och använder den för att återskapa gamla ölsorter samt utveckla nya. Nu lämnar Hickman alla intakta öflaskor till bolaget.

Brew Lab är inte ensamma på området. På flera håll i världen samarbetar laboratorier, bryggerier och dykare för att återskapa gamla öltyper. I Tasmanien lyckades man till exempel år 2018 återskapa ett öl från 1700-talet utifrån jäst hittad i ett vrak på havsbottnen.