De ger namn åt spriten

Bakom namnet på de kända spritmärkena döljer sig personer med bland annat sjöröveri, otur och ett oregerligt temperament på samvetet. Läs historien om fem av de mest kända här.

1. Johnnie Walker

Den skotska whiskyn har fått sitt namn efter upphovsmannen själv. Efter sin fars död 1819 ärvde Johnnie Walker en fond som hade investerats i en köpmannaförening i staden Kilmarnock.

Med tiden utvecklades Walker till en framgångsrik affärsman och beslöt sig för att sälja en egen whisky med namnet "Walker's Kilmarnock Whisky".

Trots hans skicklighet blev det hans son, Alexander, som lyckades med bedriften att göra fadernswhisky berömd.

Alexander var expert på teproduktion och använde sina omfattande kunskaper till att skapa helt rätt whisky för företaget.

Den nya alkoholdrycken fick namnet "Old Highland Whisky", och senare det välkända namnet "Johnnie Walker Black Label".

2. Captain Morgan

Den kanske mest kända romen har fått sitt namn efter Henry Morgan (cirka 1635–1688), som blev ökänd som en av 1600-talets mest brutala pirater.

Den brittiske piratkaptenen anförde otaliga gånger sina män i sammandrabbningar med spanska skepp i Karibien.

Han kidnappade spanjorer på Kuba, plundrade städer längs den mexikanska kusten och 1670 genomförde han historiens största kaparangrepp med en styrka på inte mindre än 2 000 pirater: Erövringen av Panama City.

Morgan gifte sig med sin kusin och tilldelades efter freden mellan Spanien och England 1671 titeln som guvernör av Jamaica.

Ett träsnitt från 1600-talet av Sir Henry Morgan.

© Alexandre Exquemelin, 1684, Wikipedia

3. Jack Daniel

Mannen bakom den berömda whiskyn led av ett våldsamt temperament. Hans familj emigrerade från Wales till USA i början av 1800-talet och redan i tonåren destillerade den unge Jasper Newton "Jack" Daniel sin första whisky i Tennessee.

Men det hetlevrade temperamentet ledde till en olycklig episod för den lovande unge whiskytillverkaren.

En morgon 1911, när Daniel kom till destilleriet, blev han så rasande över att han inte kunde låsa upp kassaskåpet att han sparkade till den tunga metallådan med all sin kraft.

Den hårda sparken ledde att den hetsiga destillatören fick en infektion i tån, som följdes av den blodförgiftning som till slut kostade Daniel livet.

Före sin död hann Daniel skänka sitt destilleri till sin systerson, Lem Motlow, vars namn än i dag går att hitta på flaskan.

4. Jose Cuervo

Tack vare den spanske kungen kan vi i dag dricka världens bäst säljande tequila, Jose Cuervo.

År 1758 gav Ferdinand VI ett markområde till Jose Antonio de Cuervo, som fick i uppgift att odla växten agave. Den nye markägaren skapade jordbruket Taberna de Cuervo och fick snart idén att använda växten till att tillverka tequila.

Cuervo hann inte själv framställa tequilan för kommersiellt bruk, eftersom kungen inte gav grönt ljus att producera och sälja tequila förrän 1795. Den rätten fick däremot Cuervos efterträdare, som ärvde företaget.

Den storsäljande Jose-Cuervo-tequilan produceras av agaveväxter, som fortfarande skördas för hand. Här är en anställd år 2013 på ett av de mexikanska destillerierna.

© Shutterstock

5. Jim Beam

Jim Beam har inte fått sitt namn efter den ursprungliga grundaren, utan efter den man som fick whiskyn på rätt köl igen.

Den första Beam-whiskyn framställdes och såldes av Jacob Beam i slutet av 1700-talet, och under mer än 100 år fortsatte försäljningen av Beams whisky med hans efterträdare vid rodret.

Men när barnbarnet James "Jim" Beam tog över företaget hamnade whiskyn i kris när det amerikanska förbudet mot försäljning alkohol infördes på 1920-talet.

James Beam lät sig dock inte nedslås av förlusten, utan byggde upp destilleriet igen 1933 och lanserade en ny whisky uppkallad efter den nye ägaren.

Kan du inte få nog av spritens historia? Följ då med på en resa i spritens förunderliga värld här