The National Archives/Renaud Morieux
Galatée, brev, Renaud Morieux

Bortglömda kärleksbrev öppnade för första gången sedan 1758

År 1758 skrev fruar, mödrar och älskare hälsningar till sina män på det franska örlogsfartyget Galatée. Men breven kom aldrig fram. Först nu, 265 år senare, har en forskare hittat de intima meddelandena.

Galatée, brev, Renaud Morieux

Breven var förpackade i tre staplar, inslagna i band och fortfarande förseglade när Morieux hittade dem i arkivlådan.

© The National Archives/Renaud Morieux

Historieprofessorn Renaud Morieux förväntade sig att hitta en hög med dammiga dokument när han öppnade arkivboxen på British National Archives.

Men innehållet i det papper han nu höll i handen var allt annat än torrt och dammigt.

"Jag kan inte vänta med att få dig. Din lydiga hustru Nanette", stod det på det något skrynkliga pappret.

Och brevet var bara ett av många. Hela lådan framför Morieux var full av intima brev – skrifter som han nu läste för första gången sedan de skickades för 265 år sedan.

Breven var avsedda för det franska örlogsfartyget Galatée, men kom aldrig fram.

Sjuårskriget rasade och innan postbåten nådde Galatée beslagtogs fartyget av den brittiska fienden och besättningen togs till fånga.

De franska myndigheterna skickade breven till det brittiska amiralitetet i London så att de kunde vidarebefordra dem till fångarna.

Men av okänd anledning placerades breven istället i ett arkiv.

Där blev de liggande tills Morieux hittade arkivboxen när han arbetade med en bok om krigsfångar.

Brev ger kvinnor en röst

Morieux har nu läst och översatt breven, varav de flesta innehåller längtansfulla hälsningar skrivna av fruar och mödrar till männen på Galatée.

"Jag skulle kunna skriva till dig hela natten. Jag är för alltid din trogna hustru. God natt, min käre vän. Det är midnatt. Jag tror att det är dags för mig att sova", skrev en kvinna till sin man.

Galatée, Anne Le Cerf, Jean Topsent

I sitt passionerade brev till sin make Jean Topsent undertecknade Anne Le Cerf sig själv som "din lydiga hustru Nanette", förmodligen ett smeknamn som hennes make hade gett henne.

© The National Archives/Renaud Morieux

"Jag tror att jag går i graven. Jag har varit sjuk i tre veckor. Hälsa Varin (en skeppskamrat, reds. anm.). Det är bara genom hans fru som jag får nyheter", skrev en mamma, besviken över att hennes son aldrig skrev.

Morieux beskriver arbetet med breven som "mycket känslosamt".

Men breven, som till 59 procent är skrivna av kvinnor, tillför också något viktigt till historieskrivningen, förklarar Morieux.

"Breven gör upp med den gammalmodiga uppfattningen att krig bara handlar om män. När männen var borta var det kvinnorna som skötte ekonomin och fattade viktiga politiska beslut", säger han i ett pressmeddelande.