Kärleksfull överblick: Åtta historiska kyssar

Kannibalkyssen, judaskyssen och skammens kyss. Kyssar har symboliserat allt från kärlek och vänskap till förräderi – bland vissa skriftlösa folk förknippades kyssen rent av med äckel. Här får du en snabb överblick över kyssandets historia.

Apostlen Judas kysser Jesus.

Enligt Bibeln förrådde Judas Jesus, Guds son, med en kyss.

© Bridgeman Images

Romarna kollade fruns andedräkt

Ostia Antica. House of Cupid and Psyche. 4th century AD. Statue of Cupid and Psyche. Italy.

Vindrickandet kontrollerades muntligen.

© Bridgeman

Kontrollkyssen: Enligt den romerske grammatikern Aulus Gellius hade romarna ett komplicerat förhållande till kombinationen kvinnor och alkohol.

I sin essäsamling Attiska nätter berättar han att romarna kysste sina kvinnliga familjemedlemmar när de kom hem från staden för att kontrollera att damerna inte hade druckit vin.

Hitchcock utmanade Hollywoods moralpolis

Filmkys i Hitchcock-film.

Hitchcock kringgick censuren i Hollywood genom att avbryta kyssen var tredje sekund.

© Getty Images/AOP

Filmkyssen: År 1934 infördes en rad riktlinjer i Hollywood, som bland annat begränsade filmkyssarnas längd till max tre sekunder.

Den så kallade Hays Code gällde fram till 1968, men regissören Alfred Hitchcock kunde såklart inte låta bli att provocera.

I filmen ”Notorious!” från 1946 lät han en kyss mellan Cary Grant och Ingrid Bergman dra ut på tiden med hjälp av ett telefonsamtal. Den kyssen varade i tre minuter.

Se hur Hitchcock lurade Hollywood:

Mun mot mun-metoden sågs som en otäck kyss

På 1700-talet upptäckte engelska läkare mun mot mun-metoden.

Den fick dock ett svalt mottagande av allmänheten eftersom folk tyckte att det var motbjudande att ”kyssa” en halvdöd person.

Häxor pussades med djävulen

Häxor avrättades för att de kysst djävulen.

© Compendium Maleficarum

Skammens kyss: Under häxprocesserna omkring åren 1450–1700 avslöjade många kvinnor att de gett djävulen den så kallade skammens kyss – en kyss i baken.

”Erkännandena” gjordes dock under tortyr.

Djupa kyssar i kristna kyrkor

Judaskys.
© Bridgeman

Fredskyssen: Kyrkan har inte alltid haft ett ansträngt för hållande till öm beröring.

I kyrkans barndom kysste t.ex. de kristna varandra på munnen under mässan, eftersom Jesus hälsat så på sina lärjungar. För att undvika upphetsade känslor fick man dock inte kyssa personer av motsatt kön.

På 1200-talet reagerade allt fler kyrkobesökare mot sed­vänjan, och kyrkan lät dem då kyssa en paxtavla i stället. I samband med reformationen på 1500-talet dog fredskyssen ut helt och hållet.

Judaskyssen: Enligt Bibeln förrådde Judas Jesus på skärtorsdagen med en kyss.

För att inte hylla Judas var freds­kyssar därför förbjudna under just skärtorsdagen.

Socialisternas blöta kyss

Leonid Bresjnev og Erich Honecker kysser.

Leonid Brezjnevs (t.v.) och Erich Honeckers kända broderskyss.

© Ullstein Bild/Polfoto

Broderskyssen: De båda kommunistiska statscheferna Erich Honecker och Leonid Brezjnev gjorde broderskyssen berömd när de fångades i ett ömt ögonblick vid DDR:s 30-årsjubileum år 1979.

Broders­kyssen hade sina rötter inom den ortodoxa kyrkan men kommunisterna övertog seden efter ryska revolutionen år 1917.

De kommunistiska politikerna kysstes dock bara om de gillade varandra.

Urfolk: Européerna äter varandras saliv

Kannibalkyssen: Några kulturer kände inte till kyssar innan de kom i kontakt med européer – till exempel vissa indianstammar.

Tsongafolket i Sydafrika blev direkt illamående första gången de såg folk kyssas:

”Titta på dem! De äter upp varandra. De äter varandras saliv och avföring”, påstod en representant för stammen till den schweiziske antropologen Henri Alexandre Junod år 1898.

Människan matade barnen med munnen

Vissa evolutionsbiologer hävdar att de första människorna matade sina barn ur munnen – som en del djur gör – och att det skulle vara ursprunget till kyssen.

Teorin styrks av att antropologer funnit folkslag som än i dag matar barnen ur munnen. Ett motargument är att kyssar inte finns i alla kulturer.