Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

60 brittiska arkeologer arbetar nästan dygnet runt med att gräva fram 20 000 skelett från mentalsjukhuset Bedlams begravningsplats. Sjukhuset var ökänt för att misshandla och försumma sina många patienter.

Samhälle - Vardagsliv

Arkeologer letar efter 20 000 patienter från ökänt mentalsjukhus

Skeletten efter tusentals av mentalsjuka patienter ligger begravna under Londons gator. Nu arbetar de brittiska forskarna intensivt för att gräva fram de döda.

Historiens första mentalsjukhus

Brittiska arkeologer har precis inlett utgrävningen av en gigantisk begravningsplats i London, där de räknar med att hitta upp mot 20 000 skelett. De många döda har alla varit patienter på stadens ökända mentalsjukhus, Bedlam, som öppnades på 1200-talet som historiens första mentalsjukhus. Bedlam var framförallt aktivt under perioden från 1569 till 1739, då det blev ökänt för de brutala förhållanden som patienterna tvingades leva under.

60 forskare arbetar intensivt

Själva begravningsplatsen hittades 2013 när forskare undersökte området före en planerad tunnelbaneutgrävning. För tillfället arbetar 60 arkeologer sex dagar i veckan med att gräva upp de första skeletten. Forskarna hoppas att de många fynden ska leda till nya kunskaper om hur patienterna levde och dog under sin vistelse på Bedlam.

Patient stenades ihjäl

Forskarna har redan hittat enskilda gravstenar som de har använt för att identifiera de döda. Bland dem finns en Mary Godfree, som enligt gravstenen dog av pest 1665.

Arkeologerna hoppas också att hitta spår efter några av Bedlams mer kända patienter. Bl.a. astrologen John Lambe som arbetade vid det engelska hovet och stenades till döds av en uppretad folkmassa 1628, då han anklagades för svart magi och våldtäkt.

Läs också:

hjärna psykologi historia
Vetenskap

Hjärnan är rätt primitiv

13 minuter
Vardagsliv

Sexhandel i London: Kvinnor sålde varandra

10 minuter
Vardagsliv

Korsetter: 400 år med insnörat liv

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj