Arkeologer letar efter 20 000 patienter från ökänt mentalsjukhus

Skeletten efter tusentals av mentalsjuka patienter ligger begravna under Londons gator. Nu arbetar de brittiska forskarna intensivt för att gräva fram de döda.

60 brittiska arkeologer arbetar nästan dygnet runt med att gräva fram 20 000 skelett från mentalsjukhuset Bedlams begravningsplats. Sjukhuset var ökänt för att misshandla och försumma sina många patienter.

Historiens första mentalsjukhus

Brittiska arkeologer har precis inlett utgrävningen av en gigantisk begravningsplats i London, där de räknar med att hitta upp mot 20 000 skelett. De många döda har alla varit patienter på stadens ökända mentalsjukhus, Bedlam, som öppnades på 1200-talet som historiens första mentalsjukhus. Bedlam var framförallt aktivt under perioden från 1569 till 1739, då det blev ökänt för de brutala förhållanden som patienterna tvingades leva under.

60 forskare arbetar intensivt

Själva begravningsplatsen hittades 2013 när forskare undersökte området före en planerad tunnelbaneutgrävning. För tillfället arbetar 60 arkeologer sex dagar i veckan med att gräva upp de första skeletten. Forskarna hoppas att de många fynden ska leda till nya kunskaper om hur patienterna levde och dog under sin vistelse på Bedlam.

Patient stenades ihjäl

Forskarna har redan hittat enskilda gravstenar som de har använt för att identifiera de döda. Bland dem finns en Mary Godfree, som enligt gravstenen dog av pest 1665.

Arkeologerna hoppas också att hitta spår efter några av Bedlams mer kända patienter. Bl.a. astrologen John Lambe som arbetade vid det engelska hovet och stenades till döds av en uppretad folkmassa 1628, då han anklagades för svart magi och våldtäkt.