V. Trifonov, Yatsyuk Denis Anatolievich

Arkeologer hittar världens äldsta ölbongar

Glöm allt om plasttrattar och slangar. För 5 500 år sedan var det mer stil på ölbongen.

I södra Ryssland grävde en grupp arkeologer år 1897 ut gravhögar från bronsålderns så kallade majkopkultur. I högarna hittade de mystiska rör av guld och silver.

Sedan dess har historiker och arkeologer diskuterat vad de en meter långa rören användes till.

En teori var att de hade utgjort en del av 5 500 år gamla kungliga spiror. Andra experter trodde att rören var något slags pilkoger, medan en tredje teori var att de hade använts för att hålla uppe tält.

Nu har en rysk forskargrupp studerat metallrören närmare, och deras slutsats är en helt annan: Det rör sig om sugrör i storformat.

Inte långt från södra Ryssland, i våra dagars Iran och Irak, har arkeologer hittat 5 000–6 000 år gamla illustrationer som visar på användning av långa rör. Under tidig bronsålder drack folk som sumererna och assyrierna ur en gemensam kruka som stod på golvet. Rören från Majkop liknar enligt forskarna sumerernas sugrör.

Forskarna tänker sig att majkopkulturens elit träffades över en kruka öl – och då tog med sig var sitt långt sugrör av metall.

© Kevin Wilson

Korn och pollen i rören

De ryska forskarnas teori underbyggs av prover som tagits i de gamla exklusiva rören. Analyser har nämligen visat att de bland annat innehöll partiklar av korn, kornstärkelse och pollen, spår som tyder på att rören vid någon tidpunkt har innehållit ett slags öl. Om så är fallet har vi kanske med ett av världens äldsta öl att göra.

Därutöver noterade forskarna att det fanns små metallsåll inne i rören. Deras funktion kan ha varit att få bort orenheter i ölet.

Om teorin håller är de förgyllda rören från Majkop världens äldsta ölbongar.