Hurriyet Daily
Bysantinska sandaler

Arkeologer hittar 1500 år gamla sandaler med sött meddelande

Kärlek övervinner allt, även drygt tusen år under vatten. Det kan turkiska arkeologer vittna om efter ett unikt fynd i en antik hamn, som fortsätter att imponera.

I Istanbul har arkeologer sedan 2004 grävt ut stadens gamla hamn Eleutherios. Hamnen byggdes på 300-talet och användes fram till 1000-talet, så det är inte underligt att det görs mängder av intressanta fynd där.

Hittills har arkeologerna hittat 60 000 vardagsföremål i hamnen, som har rötter i Bysantinska riket.

Bland de många föremålen är det dock varken guld, ädelstenar eller smycken som väckt mest uppmärksamhet, utan ett par 1500 år gamla sandaler.

Inuti sandalerna har någon nämligen skrivit ett sött meddelande: ”Använd dem i hälsa, kvinna. Gå med dem i skönhet och glädje.”

Vem som skrev meddelandet vet arkeologerna inte, men sandalernas ägare har troligen varit en grekisk kvinna från Bysantinska riket, eftersom texten är skriven på grekiska.

Bysantinska sandaler
© History of Istanbul

Bysantinerna älskade modevaror

Större delen av fynden i hamnen har daterats till omkring år 553, då mycket tyder på att ett jordskalv med en efterföljande tsunami sänkte mängder av fartyg. Skalvet och tsunamin tycks ha gjort att ett lager sand lade sig över de sjunkna skeppen, vilket gjorde att det bildades syrefria fickor i bottnen.

Denna unika situation har inneburit att organiskt material, som träsandalerna, inte har ruttnat trots 1500 år under vattnet.

Arkeologerna har hittat resterna av sammanlagt 35 skepp.

Många av dem var handelsfartyg, som förde bland annat vackert färgade tyger till Bysans, där kvinnor – som ägaren till sandalerna – var kända för sina tjusiga och färggranna kläder och sandaler, som var högsta mode.