Aprilskämtet och dess historia
Ingen vet exakt när aprilskämten uppstod. En skribent ställde sig frågan i en brittisk tidskrift 1708, men lyckades inte komma närmare ett svar.
Han kunde enbart konstatera att traditionen var gammal och att den förekom i många olika europeiska kulturer.
De tidigaste hänvisningarna till aprilskämt härrör från 1500-talet. Det är mycket möjligt att företeelsen är äldre än så, men historikerna kan inte hitta några skriftliga källor som indikerar att så är fallet.
Mycket tyder på att traditionen har sitt ursprung år 1564, då den franske kungen Karl IX meddelade sina undersåtar att nyåret hädanefter skulle firas den förste januari i stället för i slutet av mars.
De konservativa invånare som envist höll fast vid sin gamla kalender och insisterade på att fira nyår under veckan från den 25 mars förlöjligades och hånades, bland annat klippte skojfriska fransmän ut pappersfiskar och fäste dem på ryggen på sina konservativa landsmän utan att de märkte något. Och så skrattade alla hjärtligt.
Offren för detta spratt kallades ”poisson d’Avril” (aprilfisk), vilket än i dag är det franska uttrycket för ett aprilskämt.
Den skämtsamma traditionen upprätthålls – inte minst av världens nyhetsmedier, som finner stort nöje i att dra tittare och läsare vid näsan.
Vi har samlat ett antal historiska aprilskämt som har utlöst panik och internationella kriser.
Arilskämt: Nylonstrumpa ger färg-tv
Var: Sverige
När: 1962
Svensk tv hade den 1 april 1962 sin tekniske expert Kjell Stensson som gäst i en nyhetssändning.
I programmet förklarade han ingående om en helt fantastisk nyhet: att det gick att förvandla en helt vanlig svartvit tv till färg-tv.
Det enda som behövdes var att tittarna drog ett par nylonstrumpor över tv-rutan, förklarade Kjell Stensson.

Kjell Stensson blev snabbt förlåten för skämtet med nylonstrumpan.
Stensson lovade att strumpans tunna material skulle ”böja ljuset”, så att sändningarna såg ut att vara i färg.
Att dra ett par nylonstrumpor över tv:n var inte lätt – och det fungerade inte.
Sverige fick färg-tv först 1970. Datumet var den 1 april.
Aprilskämt: Vulkanlarm i Alaska
Var: Alaska
När: 1974
När invånarna i den lilla orten Sitka i Alaska vaknade på morgonen den 1 april 1974 möttes de av en skrämmande syn: svart rök steg från vulkanen Edgecumbe, som ligger precis på andra sidan av Sitkasundet.
Edgecumbe hade legat i dvala i omkring 400 år, så röken från kratern gjorde att paniken började spridas i staden.
Höll vulkanen på att få ett utbrott?
Vakthavande på kustbevakningen blev fullkomligt nedringd av oroliga invånare, och vände sig till sin chef i Alaskas huvudstad Juneau.
För att få klarhet i hur allvarlig situationen var skickade kustbevakningen upp en helikopter för att inspektera vulkanen.
Från sin position högt ovanför vulkanen kunde piloten snart lugna alla – nere i kratern låg en trave brinnande bildäck, och vid sidan av bålet hade någon skrivit med femton meter höga bokstäver ”APRIL, APRIL” i snön.
Det visade sig vara den lokale lustigkurren Oliver ”Porky” Bickar, som stod bakom skämtet.
Samma morgon hade han chartrat en helikopter för att flyga upp hundra gamla bildäck och några dunkar spillolja till kratern.
Skämtet gjorde 50-årige Porky till en folkhjälte, men när vulkanen Mount St. Helens fick ett utbrott sex år senare sa en av de lokala:
”Den här gången har du gått för långt, Porky!”

Vulkanen Edgecumbe hade slumrat i 400 år, när den plötsligt började ryka ...
Aprilskämt: En burgare för vänsterhänta
Var: USA
När: 1998
En helsidesannons i dagstidningen USA Today förkunnade den 1 april 1998 att snabbmatskedjan Burger King hädanefter skulle börja sälja ”The Left-Handed Whopper” – en burgare avsedd speciellt för USA:s cirka 32 miljoner vänsterhänta.

Det vetenskapliga underlaget var stabilt, när Burger King presenterade sin nya burgare.
Burgaren för vänsterhänta var nästan identisk med den traditionella – med hamburgerbröd, en biff, salladsblad, tomat med mera – men enligt annonsen hade samtliga ingredienser vridits 180 grader ”av hänsyn till de vänsterhäntas smakupplevelse”.
Dagen därpå förkunnade en ny helsidesannons i USA Today att det hela hade rört sig om ett aprilskämt, men att hamburgerkedjan hade uppskattat att många tusen kunder hade besökt sin lokala Burger King för att beställa nyskapelsen.
Många tusen andra kunder hade i gengäld varit noga med att påpeka för personalen att de skulle föredra att få en burgare för högerhänta.
Aprilskämt: Klockan är nu 11.87
Var: Australien
När: 1975
Nyhetsprogrammet ”This Day Tonight” på australisk tv avslöjade den 1 april 1975 att landet snart skulle gå över till ”metrisk tid”.
Framöver skulle en minut vara 100 sekunder, en timme motsvara 100 minuter och dygnet vara indelat i 20 timmar.
En sekund skulle kallas ”en millidag”, en minut en ”centidag” och en timme en ”decidag”.
Landets vice premiärminister var med på skämtet och förklarade att metrisk tid var ett mycket mer logiskt sätt att dela in tiden på.
Dessutom visade man bilder från rådhuset i Adelaide, där den stora klockan redan hade försetts med en urtavla indelad i tio timmar.
Nyhetsinslaget gav upphov till en omfattande frustration bland australierna, och en tittare krävde att få veta hur han skulle göra för att ställa om sitt dyra digitalur till den nya metriska tiden.
Aprilskämt: Lejonen tvättas i vallgraven vid Towern
Var: London
När: 1698
Det tidigaste dokumenterade aprilskämtet i England gick att lösa i Dawks’s News-Letter från den 2 april 1698.
Där berättas att många människor föregående dag – alltså den 1 april – ”begav sig till vallgraven runt Tower of London för att se lejonen tvättas”.

Lejon är inte särskilt förtjusta i att bada – de föredrar en ordentlig kattvätt.
Skämtet var att inga lejon tvättades – en lustigkurre hade utsatt staden för ett aprilskämt, som fick människor att förgäves bege sig till det påhittade evenemanget.
Ända sedan dess har britterna försökt upprepa succén.
Aprilskämt: Het romans mellan Thatcher och Gorbatjov
Var: Moskva
När: 1987
Under 1980-talet blev det politiska klimatet mellan öst och väst gradvis allt mildare, men den 1 april 1987 satte britterna frukostteet i vrångstrupen: tidningen Daily Mirror kunde nämligen avslöja att Sovjetunionens president, Michail Gorbatjov, och Storbritanniens järnlady, Margaret Thatcher, hade förälskat sig under ett toppmöte!
På en av bilderna i artikeln kittlade Thatcher kärleksfullt Gorby under hakan, på en annan gick de arm i arm, och på en tredje kysstes de i smyg.
Många britter var illa berörda, men upprördheten lade sig snabbt. Daily Mirror avslöjade nämligen att personerna på bilderna var modeller, som sminkats så att de till förväxling liknade de båda ledarna.
Den verkliga Thatcher lämnade Moskva den 2 april – ovetande om tidningens aprilskämt – och sa: ”Jag kom bra överens med herr Gorbatjov, med tanke på hur olika vi är.”

Innan det avslöjades att allt var ett aprilskämt var britterna förbryllade och generade av Thatchers romans.
Aprilskämt: Onödigt uthållig maratonlöpare
Var: England
När: 1981
Tidningen Daily Mail publicerade den 1 april 1981 nyheten om den energiske japanske löparen Kimo Nakajimi.
Han hade anmält sig till London Marathon, men på grund av en översättningsmiss hade han fått för sig att loppet varade i 26 dagar – inte att han skulle springa 26 miles (41,8 kilometer).
Nakajimi sprang därför längs de brittiska landsvägarna, fast besluten att fullfölja.

Britterna höll utkik efter den outtröttliga löparen från Japan.
Alla försök att tala med honom och stoppa hans springande misslyckades.
Ansvaret för översättningsmissen tillskrev tidningen en man vid namn Timothy Bryant på en brittisk importfirma.
”Ja, det var jag som översatte reglerna och skickade dem till honom, men jag har bara läst japanska i två år. Jag kan ha begått ett misstag”, medgav Bryant.
Aprilskämt: Isberg dök upp i Sydneys hamn
Var: Australien
När: 1978
Den australiske äventyraren Dick Smith hade länge funderat på att frakta ett antarktiskt isberg till Sydney. Den 1 april 1978 förverkligade han sin idé.
Ett fartyg bogserade in ett isberg i hamnen, och invånarna kom rusande för att köpa isbitar till sina drinkar.
Dessvärre började det regna, och isen försvann på några minuter. Det visade sig att ”isberget” var en pråm fylld med brandsläckningsskum.

Isberget i Sydneys hamn visade sig bestå av en pråm täckt av vit plast och fylld med skum från en brandstation.
Aprilskämt: Så tillagar man en enhörning
Var: England
När: 2012
British Library förkunnade den 1 april 2012 att man gjort ett sensationellt fynd.
Det brittiska nationalbiblioteket hade hittat en sedan länge försvunnen medeltida kokbok.
När bibliotekets personal bläddrat igenom boken hade de till sin förvåning stött på ett recept som angav hur man tillagar en enhörning.

Under medeltiden betraktades enhörningen som ett verkligt djur, som många påstod att de hade sett.
När djuret slaktats skulle köttet läggas i en marinad med bland annat kryddnejlika och vitlök, varpå det skulle grillas över glödande kol.
Illustrationer visade hur det skulle gå till. Författaren påstods ha arbetat i köket hos den engelska drottningen Filippa av Hainaut (1328–1369).
Författaren hette ”Geoffrey Fule”.
Aprilskämt: Rembrandtmålning löses upp
Var: Amsterdam
När: 1950
Nederländsk radio var nära att utlösa landssorg den 1 april 1950, när en nyhetsuppläsare berättade att ett försök att rengöra Rembrandts berömda målning Nattvakten gått fruktansvärt snett.
En anställd på museet hade använt fel medel på den enorma duken, så att bilden långsamt höll på att försvinna.
En gråtfärdig representant för museet berättade att färg droppade från duken, och att innan midnatt skulle det inte vara något kvar av tavlan.
Hundratals nederländare köade utanför Rijksmuseum för att ta en sista titt på Nattvakten. Först flera timmar senare upptäckte de att de blivit lurade.

Rembrandt färdigställde ”Nattvakten” 1642.
Aprilskämt: Hämta hinkvis med vin
Var: Norge
När: 1950
Norges största dagstidning, Aftenposten, publicerade den 1 april 1950 en god nyhet om det statliga Vinmonopolet.
Där hade man tagit emot ett större parti rödvin på fat, men dessvärre hade tapperiet inte nog med flaskor.

Redan tidigt på morgonen hade många norrmän tagit med sig en hink för att komma först i kön utanför Vinmonopolet.
Därför skulle Vinmonopolet denna dag sälja allt överflödigt vin med 75 procents rabatt.
Kunderna behövde bara ta med behållare att transportera vinet i.
Precis som förväntat invaderades Vinmonopolets butiker av människor med hinkar, kannor och dunkar, men något nedsatt vin kunde personalen inte erbjuda.
Aprilskämt: Akut kvinnobrist hotar furstendöme
Var: Liechtenstein
När: 1928
Den 1 april 1928 kunde tidningen Berliner Illustrirte Zeitung meddela att det lilla furstendömet Liechtenstein mellan Schweiz och Österrike led av en akut brist på giftasmogna kvinnor.
Landet behövde därför importera kvinnor.
Orsaken till den olyckliga situationen var att många av lilleputtlandets kvinnor utvandrat till Schweiz och Österrike för att arbeta.
Därför hade lämpliga kvinnor valts ut i ett antal europeiska städer och förts till Liechtenstein.
Männen i Liechtenstein blev rasande, när de fick nys om den tyska artikeln.
Framför allt var de arga för att bilden i artikeln visade enbart kvinnor i storleken XL – ”vilket inte på något sätt ger rättvisa åt Liechtensteins kvinnor”, som männen påpekade.

Den påstådda kvinnobristen i Liechtenstein utlöste en diplomatisk kris.
Att aprilskämtet avslöjades lugnade inte känslorna.
Vid det laget hade aprilskämtet redan utlöst en diplomatisk kris mellan Liechtenstein och Tyskland, efter att furstendömet officiellt hade förkunnat att tysk humor var plump.
Den nyheten gav världens tidningar tillfälle att återberätta aprilskämtet och visa den kränkande bilden ännu en gång.
Aprilskämt: Smaklöst tyskt aprilskämt
Var: SOE i London
När: 1944
Blandt tyskere er en god aprilsnar altid velkommen – og når den skal afsløres, råber spøgens veloplagte bagmand “April-April”.
Därför var det inte särskilt överraskande att den tyska krigsmaktens underrättelsetjänst och kontraspionage Abwehr valde just den 1 april 1944 för att avslöja en bluff, som i två år hade lurat britterna – med dödliga konsekvenser.

Vapen och annan material packades i behållare och fälldes med fallskärm. I Nederländerna stod tyskarna redo att ta emot allt.
Bluffen, som kallades ”das Englandspiel”, genomfördes i det ockuperade Nederländerna, där befolkningen saknade vapen och utbildning för att göra motstånd mot tyskarna – problem som den brittiska sabotageorganisationen SOE ville försöka lösa.
Dessvärre gick allt snett redan från början.
I mars 1942 grep tyskarna de fyra första SOE-agenterna i Nederländerna.
Tyskarna tvingade dem att kommunicera med London som om inget hade hänt. Men det var tyskarna som dikterade de meddelanden som skickades till London.
Resultatet var en katastrof för den nederländska motståndsrörelsen, som fick varken instruktörer eller vapen.
I stället fick tyskarna uppgifter om 51 nederländska SOE-agenter, som efter utbildning i England fördes till Nederländerna. Väl på plats greps samtliga av tyskarna.
Via radio rapporterade tyskarna till SOE om en enorm underjordisk armé som höll på att byggas upp – och britterna svarade med att leverera tonvis med vapen.

I Belgien och Danmark hade SOE större framgång med leveranserna.
Under hösten 1943 började SOE emellertid ana oråd och man gick över till att flyga agenter till Nederländerna utan att annonsera deras ankomst till landets ”motståndsrörelse”.
Därmed förlorade tyskarna kontroll över den operation som de kallade
”das Englandspiel”. Det hade blivit dags för ett sista meddelande till SOE: ”Vi har förstått att ni opererar i Nederländerna utan vår hjälp. Eftersom vi varit er enda representant under lång tid, finner vi detta orimligt”, skrev Abwehr och lovade att ge nästa omgång britter som kom till Nederländerna ett varmt mottagande.
Das Englandspiel gav utdelning
Brittiska flygplan fällde mycket värdefull materiel, som tyskarna kunde plocka upp, bland annat:
- 15 ton plastiskt sprängmedel
- 3000 k-pistar
- 5000 pistoler
- 300 kulsprutor
- 75 radiotelegrafer
- 300 000 nederländska gulden
- Stora mängder ammunition