English Heritage & Wikimedia Commons
Romersk pincett

50 romerska pincetter hittade i England

Mer än 50 pincetter har hittats i ruinerna av den gamla romerska storstaden Viroconium Cornoviorum i England. De vittnar om hur viktigt det hårlösa utseendet var – för både romerska män och kvinnor.

Förkärleken för ett slätt och hårlöst utseende är inget modernt fenomen.

Romare bosatta i Storbritannien för 2 000 år sedan var i det närmaste besatta av att avlägsna allt kroppshår. Det visar fynd som gjorts i den romerska bebyggelsen Viroconium Cornoviorum – dagens Wroxeter – i mellersta England.

Inte mindre än 50 pincetter har hittats under utgrävningar av staden, framgår det av ett pressmeddelande från English Heritage, organisationen som har ansvar för att bevara och administrera historiska minnesmärken i England.

Pincetten var en viktig del av den utrustning som behövdes för romarnas omfattande hygienrutin, som utöver hårborttagning även omfattade daglig bad och rengöring av huden med en metallskrapa.

Pincetter användes för att avlägsna hår, och även de oönskade håren i armhålorna avlägsnades – vilket har varit smärtsamt.

Romersk pincett

Romerska pincetter liknar dagens, men var i regel tillverkade av en legering av bland annat koppar.

© English Heritage

Kroppshår var bara för barbarer

Det var inte enbart kvinnor som strävade efter ett hårlöst utseende. Även männen dyrkade den släta kroppen, som signalerade distans till de vilda och otämjda barbarerna. En hårlös manskropp betraktades dessutom som estetiskt tilltalande.

”Att avlägsna kroppshår var lika vanligt bland män som bland kvinnor. I synnerhet inom sporter som brottning, då klädseln var minimal, förväntades deltagarna ha avlägsnat all synlig kroppsbehåring”, berättar Cameron Moffett, som är intendent för Viroconium Cornoviorum.

Hårborttagningen var smärtsam och tidskrävande och förmögna romare lät i regel slavar utföra jobbet.

Förutom pincetter har arkeologer hittat bland annat en öronrensare, en nagelpetare, parfymflaskor, badolja och flaskor för smink under utgrävningen i Wroxeter.

Föremålen finns nu att beskåda på museet som hör till utgrävningen.

I Wroxeter finns bland annat resterna av denna enorma badanläggning – den största fristående romerska ruinen i England.

© Wikimedia Commons