Bilden på skärmen är grynig och ljudet raspigt, men figuren i den otympliga, vita rymddräkten lyckas ändå trollbinda de miljontals tittare i alla världens hörn som följer månlandningen.
Med den ena handen på månlandarens stege tar Neil Armstrong det historiska steget och sätter sin stövelklädda fot på månens yta.
Klockan är 3:56 på morgonen, svensk tid, den 21 juli 1969 då han något andfådd yttrar de berömda orden:
”Dett är ett litet steg för en människa men ett jättesprång för mänskligheten.”
Andäktigheten är välbefogad.
För första gången i världshistorien har människan satt sin fot på månen, och detta är bara början på en helt ny era. Åtminstone är det så de allra flesta betraktar denna historiska milstolpe.
Men det finns också några få konspirationsteoretiker som hävdar att månlandningarna aldrig har ägt rum.
Alltihop är ett enda stort lurendrejeri, planerat och utfört av en kolossal sammansvärjning bestående av den amerikanska regeringen, rymdorganisationen NASA, filmindustrin och media.
Syftet ska vara att öka USA:s makt och vinna prestige.
Det var ingen som pratade om fusk och sammansvärjningar när astronauterna återvände hem till jorden tre dagar efter Armstrongs månvandring.
För ett USA som plågades av enorma förluster i Vietnamkriget och rasoroligheter på hemma-fronten var månlandningen en glad nyhet som folket kunde samlas kring.
De tre astronauterna som deltog i månfärden med Apollo 11 – Neil Armstrong, Edwin ”Buzz” Aldrin och Michael Collins – hyllades rejält med ett konfettiregn på Broadway i New York, en ära som även vederfarits stora män somh Charles Lindbergh och Albert Einstein.
USA låg efter i kapplöpningen
Fyra år senare hamnade händelsen i ett annat ljus.
I sin bok We Never Went to the Moon plockade författaren Bill Kaysing ned astronauternas hjältedåd på jorden.
Kaysing påstod att månlandningen aldrig hade ägt rum av den enkla anledningen att amerikanerna inte hade teknologin till att genomföra ett så krävande projekt.
I sju år hade han arbetat för Rocketdyne, företaget som gjorde motorerna till Saturn 5-raketerna som förde astronauterna till månen.
Bristen på användbar teknik hade försatt USA i en pinsam knipa, hävdade Bill Kaysing.
I ett tal år 1962 hade president John F. Kennedy nämligen lovat att skicka en man till månen innan 1960-talet var slut.
”Vi väljer att resa till månen under det här årtiondet, inte för att det är enkelt utan för att det är svårt”, hade presidenten sagt.
Rymdprogrammet var oerhört viktigt i efterkrigstidens rivalitet mot Sovjetunionen.
Förutom att det innebar ett militärt övertag att behärska rymden, handlade det också om prestige.
Och på den fronten hade USA lidit flera nederlag – till exempel då Sovjetunionen 1957 blev första nation att skicka upp en satellit i rymden, sin så kallade Sputnik.
USA hade helt enkelt inte råd att förlora kapplöpningen om att bli först på månen.
Men eftersom NASA, enligt Kaysing, bedömde att det bara fanns ynka 0,0017 procents chans att lyckas med en månlandning, valde rymdfartsorganisationen den enda återstående utvägen och iscensatte ett bedrägeri av gigantiska mått.
I stora drag gick planen ut på att skjuta upp rymdraketen utan astronauter i, och därefter filma dem i månliknande kulisser.
För att skaffa fram utrustning till en film som kunde återge månlandskap och rymdfarkoster på ett trovärdigt sätt, vände sig NASA till Hollywood.
Organisationen lyckades övertala den hyllade filmregissören Stanley Kubrick, som blivit klar med sin science fictionfilm ”År 2001 – en rymdresa” året innan (med amerikansk premiär den 2 april 1968).
Under inspelningen hade Kubrick och hans filmteam inhämtat information från rymdteknik-företag, universitet, observatorier, meteorologiska institut, laboratorier och andra institutioner för att filmen skulle bli realistisk.
Och när det var dags att skjuta upp Apollo 11 tog NASA kontakt med den man som visste allt om hur man producerar rymdfilmer: Stanley Kubrick – påstod Kaysing.
En timme före uppskjutningen på morgonen den 16 juli filmades de tre astronauterna medan de gick in i sin rymdfarkost.
Men enligt Kaysing stannade de inte där inne: 40 minuter senare steg de nämligen in i en höghastighetshiss och fördes till ett säkert rum.
För att ingen skulle ana oråd såg NASA:s tekniker till att TV-signalen bröts medan detta hände.
Tjugo minuter senare räknade kontrollrummet ned till 0, och Apollo 11 for mot rymden klockan 9:32 lokal tid i ett moln av rök och eld – men utan de tre astronauterna.
Kaysing hävdar att raketen störtade i Norra ishavet.
Samtidigt fördes astronauterna i jetplan till Nevada, där NASA i förväg hade byggt upp ett konstgjort månlandskap.
Där inlogerades de i en underjordisk anläggning med ”all tänkbar lyx, inklusive ett par av Las Vegas vackraste show girls”.
Med anläggningen som bas spelade astronauterna sedan in filmen från månlandningen som visades i TV över hela världen.
Landningen på jorden simulerades genom att astronauterna flögs till en liten atoll utanför Hawaii.
Där placerades de i ett transportflygplan tillsammans med rymdkapseln, den s.k. kommandomodulen.
Astronauterna klättrade in i modulen, som släpptes i Stilla havet.
Över huvud taget tycktes Kaysing ha svar på allt han blev tillfrågad om.
Det enda han inte kunde svara ordentligt på, var varifrån han fått idén till sin bok. Den verkade ha kommit till honom på ett närmast övernaturligt vis.
”Kalla det en förnimmelse, intuition – information från en mystisk källa till kommunikation som vi ännu inte förstår ... ett metafysiskt besked”, förklarade Kaysing i inledningen av boke
Teorin retar upp astronauter
Kaysings bok fick stor uppmärksamhet och följdes av en mängd påståenden.
Själv fortsatte han att föra fram sina teorier, där även senare händelser vävdes in.
Till exempel påstod Kaysing att NASA låg bakom explosionen i rymdfärjan Challenger 1986 då sju astronauter omkom.
Enligt Kaysing hade astronauterna fått nys om att allt var fejkat, och därför bestämde sig NASA för att röja dem ur vägen innan de avslöjade vad de visste.
Trots att Kaysings samtliga påståenden kunde motbevisas rent vetenskapligt, framhärdade han.
I juli 1996 röt astronauten Jim Lovell till.
Lovell skrev in sig i amerikansk rymdfartshistoria när han som chef på Apollo 13 lyckades föra sin farkost tillbaka till jorden trots att syretanken förstörts av en explosion.
”Den där typen är galen. Jag blir upprörd. Vi tog en stor risk, och det är något som alla i det här landet borde vara stolta över”, sade Lovell.
Kaysing stämde honom för ärekränkning men domstolen avvisade målet år 1997.
År 2013 trodde sju procent av alla amerikaner att månlandningarna faktiskt var fejkade.