Var hittar man avrättade släktingar?

Frågeställaren har en släkting som dömdes till döden 1834, men det finns ingen bekräftad uppgift på att den verkligen blev avrättad. Hur går man vidare?

När någon dömdes till döden gick ärendet alltid vidare från häradsrätt till åtminstone hovrätt. Bilden: Svea hovrätt i Stockholm.

© Maria Östlin/IBL

Fråga Jag behöver hjälp med vad som hände en släkting som dömdes till döden. I husförhörslängden för Magra församling 1828–35, AI:4 sidan 70, noteras om min släkting Johannes Ros ”dömd den 1 april 1834 vid Redvägs häradsrätt för rån att mista lifvet”_. _

I död- och begravningsboken för Stora Mellby 1802–52, F:1 sidan 151, står han antecknad som avliden 5 juni 1837, men utan angiven dödsorsak.

Nu undrar jag: vad hände med den som dömts vid häradsrätt? Fördes hans eller hennes ärende vidare till högre instans eller var målet avgjort direkt? Kunde den dömde överklaga eller begära nåd? Och, finns det någon förteckning över personer som avrättats? Var börjar jag bäst att leta efter min släkting?

Svar Häradsrätten hade aldrig sista ordet när det gällde dödsstraff, utan dessa gick alltid vidare till åtminstone hovrätten, i detta fall Göta hovrätt. Hovrättens arkiv förvaras sedan några år på Landsarkivet i Vadstena. Ibland finns i en församlings kyrkoarkiv särskilda längder över straffade och/eller avrättade, men så verkar det inte vara i detta fall.

I övrigt är den enda förteckningen över avrättningar den som finns i databasen ”Avrättade” på Rötter. Den är dock är ofullständig eftersom den bygger på vad frivilliga krafter bidragit med. Gällande din släkting finns tyvärr inte heller något i Rötters databas.