Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hippier och polis

Vad var ”summer of love”?

Musik, droger och fri kärlek lockade sommaren 1967 tiotusentals unga till San Francisco. Tanken var att hylla det kollektiva, men snart fylldes gatorna av hungriga och höga hippier.

Albert R. Simpson

Sommaren 1967 flockades tiotusentals unga till San Francisco, där de på kort tid fyllde staden med musik, droger och fri kärlek. För eftervärlden blev den färgstarka sommaren känd som summer of love – kärlekens sommar.

Bakom den ikoniska sommaren i San Francisco stod hippierörelsen, som på 1960-talet hade fått fäste bland amerikanska ungdomar. Det var en motkultur, som ville göra upp med samhällets konservativa normer och i stället uppmuntra bland annat gemenskap, sexuell frihet, miljömedvetenhet och friheten att använda droger.

Hippier och polis

Hippierna var övertygade om att de kunde förändra världen med hjälp av kärlek.

© Albert R. Simpson

Unga vallfärdade till staden

Fröet till kärlekens sommar såddes redan i januari 1967, då hippier i San Francisco höll ett möte för att protestera mot ett förbud mot drogen LSD. Omkring 30 000 unga samlades för att lyssna på tal, dikter och musik – och ta massor av LSD. Mötet uppmärksammades stort i de stora dagstidningarna och fick tusentals unga från hela USA att vallfärda till San Francisco för att frigöra sig från samhällets normer och experimentera med droger och sex.

Under sommaren började känslan av gemenskap dock att urholkas. Gatorna fylldes av hungriga, hemlösa och höga hippier, medan kriminaliteten ökade lavinartat. Under sensommaren lämnade många staden igen, medan de som var kvar höll en rituell begravning för att markera att summer of love var över.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj